Dnevni boravak u Šekspirovoj

Dnevni boravak u Šekspirovoj

Na inicijativu Saveza društava za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Grada Beograda i roditelja dece i omladine sa intelektualnim teškoćama uz pomoć Skupštine grada Beograda a naročito Gradskog komiteta za zdravstvo, rad i socijalnu politiku i Gradskog SIZ-a socijalne zaštite formiran je Dnevni boravak za decu i omladinu ometenu u razvoju i otvoren 17.09.1990. godine.

Dnevni boravak se nalazi na Dedinju. Od Maja 2011. preseljen je u novu, prostraniju, namenski građenu zgradu. Namenjen je dnevnom smeštaju dece i omladine sa smetnjama u mentalnom razvoju kapaciteta 100 korisnika. Zgrada je površine 1600 kvm, poseduje 13 boravaka za grupni rad, hidromasažni blok, kabinet za domaćinstvo, multifunkcionalni hol, fiskulturnu salu, ambulantu, zbornicu, računarsku radionicu – medijateku, modernu kuhinju sa trpezarijom, kancelarije i tehničke prostorije. Zgrada je centralno klimatizovana, opremljena video-nadzorom i razglasom; okružena je uređenim parkom površine 0,5 ha, sa sportskim igralištem, terenom za mini golf, amfiteatrom.

Boravak obuhvata populaciju od 14 – 53 godinе osoba sa smetnjama u mentalnom razvoju, osoba sa višestrukim smetnjama i korisnice sa sa Rett- sindromom uzrasta od 6 – 20 godina. Trenutno na smeštaju je 152 korisnika, raspoređenih u 14 grupa. U sastavu ovog dnevnog boravka je i Radna jedinica u Zemunu, Svetosavska 22, kapaciteta 14 korisnika, raspoređenih u dve grupe.

Korisnici u boravku imaju ishranu, negu i stručni tretman koji realizuju: defektolozi, radni terapeuti, negovatelji, profesori fizičkog vaspitanja, medicinske sestre, psiholog, logoped i socijalni radnik.

Radno vreme boravka je od 6:00 – 18:00 sati. Obezbeđen je prevoz korisnika u dolasku i odlasku.

Dnevni boravak u Šekspirovoj je prvi i najveći boravak u Srbiji.