Отворен дневни боравак у Сопоту

Датум објаве: 05.04.2018.

Отворен дневни боравак у Сопоту

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skat i predsednik Opštine Sopot Živorad Milosavljević otvorili su danas Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Sopotu.

-Ovo je prvi dnevni boravak tog tipa u Sopotu, s kojim će se uspostaviti sve usluge socijalne zaštite u toj opštini, istakla je sekretarka Stanisavljević. Ona je dodala da će dnevni boravak biti deo sistema boravaka za decu sa smetanjama u razvoju i osoba sa invaliditetom u Beogradu, kojih sada ima 16.
-Objekat ima 420 kvadratna metra i predviđen je za 30 korisnika, koji su do sada koristili usluge dnevnog boravka u Mladenovcu. Od sada će korisnici ove usluge moći da je ostvaruju u svojoj opštini jer Grad Beograd vodi odgovornu socijalnu politiku – istakla je Stanisavljević i zahvalila se ambasadoru Skatu na vrednoj donaciji.
Ona je podsetila da je pored američke donacije, Grad Beograd opremio unutrašnjost novog dnevnog boravka, a da je Opština Sopot obezbedila zemljište i infrastrukturne priključke.

Američki ambasador u Srbiji je istakao da u objekat uloženo više od 300.000 dolara, zbog čega se posebno zahvalio Evropskoj komandi američke vojske, koja je finansirala izgradnju objekta.
-Radi se o centru koji je potreban i koji će biti koristan za građane Sopota. Ja sam roditelj kao i mnogi drugi i znam da želimo da obezbedimo najbolje za našu decu, njihovu budućnost. Za one koji imaju posebne potrebe ovakve strukture su veoma bitne. Međutim ovde se radi samo o zdanju, dok je najvažnije osoblje koje će u njemu raditi, kao i zalaganje roditelja štićenika – ukazao je Skat, koji je čestitao predstojeći Vaskrs građanima Srbije.

Predsednik gradske opštine Sopot podsetio je da je za ovaj projekat potpisan sporazum 2014. godine i zahavalio se SAD-u na uloženim sredstvima.
–Ovo je nešto što nam je nedostajalo. Posebna zahvanost Gradu Beogradu što je ovaj objekat dobio svoju budućnost, jer će gradske vlasti finansirati njegov rad – zaključio je  Milosavljević.

Majka deteta sa smetnjama u razvoju, Vesna Nestorović, izrazila je zadovoljstvo što je došlo do realizacije ovog projekta, ističući da će novi dnevni boravak dosta značiti deci kojoj je potrebna veća pažnja nego drugoj.

Izvor: Beoinfo