Отворен нови објекат Дневног боравка Лазаревац

Датум објаве: 17.06.2020.

Отворен нови објекат Дневног боравка Лазаревац

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je danas otvaranju Dnevnog boravka za decu i omladinu ometenu u razvoju u Lazarevcu. Događaju su prisustvovali sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević, kao i Petar Jordanov, direktor Centra.

Vesić je podsetio da je prošle godine položen kamen temeljac za ovu ustanovu, te da je posao završen veoma brzo.

– U Lazarevcu imamo 33 korisnika ove usluge, dok je kapacitet ovog objekta 40 mesta, uz mogućnost dodatnog proširenja. Na teritoriji grada Beograda funkcioniše 15 dnevnih boravaka sa 630 korisnika. Po ovakvim projektima vidi se da postajemo društvo koje brine o svim građanima, a zrelost jednog društva ogleda se upravo u postojanju ovakvih objekata i brizi o svakom članu društva. Ovo je pokazatelj da država i Grad imaju stabilne finansije i mogu da priušte izgradnju ovakvih objekata – istakao je Vesić.

On je dodao da će najmoderniji od 15 dnevnih boravaka za smeštaj i boravak omladine i dece ometene u razvoju biti upravo u Lazarevcu.

– To je dokaz promene koja se dešava u Beogradu i koliko Grad Beograd vodi računa da svi građani, bez obzira na to gde žive i koliko su udaljeni od centra, imaju sve što je neophodno kako bi njihove potrebe bile zadovoljene – kazao je zamenik gradonačelnika.

Najavio je da sutra počinje da se radi kanalizacija u Velikim Crljenima u opštini Lazarevac i rekao da će nakon završetka posla čitavo selo biti priključeno na kanalizacionu mrežu.

– Drugi projekat koji sutra počinje da se radi u Lazarevcu je podzemna garaža sa 96 mesta. To takođe govori koliko nam je važno da se svaki deo našeg grada razvija na pravi način. Lazarevac je, kao i svaki deo Beograda, veliko gradilište. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda od 2014. godine ulaže četiri puta više novca u prigradske opštine nego što je pre bio slučaj. Svaki građanin Beograda, bez obzira na mesto stanovanja, mora da ima na raspolaganju adekvatnu putnu infrastrukturu, javni prevoz, vodovod, kanalizaciju, obrazovne i medicinske ustanove – pojasnio je Vesić.

Siguran sam, rekao je on, da će već sledeće godine budžet biti povećan, ali je najvažnije da sada imamo sredstava da gradimo i ovakve objekte.

– Pre sedam-osam godina nije postojala šansa da se gradi ovakav objekat dnevnog centra, jer jednostavno nije bilo novca, a danas smo u situaciji da je u ovaj objekat uloženo skoro 800.000 evra. Više novca u budžetu Grada znači više sredstava za realizaciju ovakvih projekata – naglasio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je zahvalio sekretarki za socijalnu zaštitu Nataši Stanisavljević na njenoj upornosti bez koje ovaj objekat ne bi bio završen. Zahvalio je i Opštini Lazarevac na uloženom trudu, izvođaču radova na veoma brzo završenom poslu, kao i Kancelariji za javna ulaganja koja je obezbedila sredstva za izgradnju.

Nataša Stanisavljević je rekla da se danas s ponosom otvara najmoderniji objekat dnevnog centra za smeštaj i boravak omladine i dece ometene u razvoju u Srbiji, ali i ovom delu Evrope.

– Grad Beograd je u proteklom periodu podigao standarde kada je u pitanju socijalna zaštita. Imali smo situaciju da većina objekata u kojima su se pružale usluge socijalne zaštite nije bila adekvatna, ali smo to promenili jer naši korisnici to apsolutno zaslužuju. Dokaz za tu tvrdnju je upravo otvaranje ovog objekta, koji je u svakom smislu funkcionalan. Stari objekat u Lazarevcu je bio dva i po puta manji, a zgrada se čak nalazila na klizištu – pojasnila je sekretarka Stanisavljević.

Prema njenim rečima, novi objekat je omogućio povećanje broja korisnika za 25 odsto, a senzorne sobe i radionica postali su standard u dnevnim centrima za smeštaj i boravak omladine i dece ometene u razvoju.

– U prethodnom periodu izgrađena su tri nova objekta dnevnih boravaka, dok su četiri renovirana. Broj korisnika u dnevnim boravcima povećan je za 30 odsto od 2013. godine. Budžet za ovakve ustanove povećan je u istom periodu za 40 odsto. Tu su i veća ulaganja u zaposlene, opremu i uslove u kojima korisnici borave. Tokom prethodnih godina obezbedili smo i pet novih vozila za prevoz korisnika – navela je Nataša Stanisavljević.

Zahvalila je Opštini Lazarevac koja je, kako je navela, pokrenula inicijativu i uradila mnogo posla na realizaciji projekta.

Bojan Sinđelić je rekao da je ovaj objekat rezultat timskog rada, te da su radovi izvedeni u rekordnom roku. Zahvalio je svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta i rekao da je ponosan zato što je urađeno „nešto zaista bitno za građane Lazarevca”.

– Nastojimo da sprovedemo u delo sve što se dogovorimo sa građanima – kazao je Sinđelić.

Bojan Stević je rekao da je ovo veoma važan događaj za Lazarevac i grad Beograd, a naročito za 33 porodice čija su deca korisnici ove ustanove.

– Ovo je pravi primer dobre saradnje Vlade Republike Srbije, Grada Beograda i ove gradske opštine. Vlada je obezbedila novac za izgradnju, dok je Grad na sebe preuzeo troškove opremanja – naveo je Stević.

Majka jednog od korisnika Olivera Mojsić rekla je da je danas veoma važan dan za roditelje čija su deca korisnici ove ustanove, jer će novi objekat sigurno poboljšati kvalitet usluge.

 

Izvor: Beoinfo