U okviru Centra, otvorena ustanova `Predah` za povremeni i privremeni smeštaj korisnka

Датум објаве: 02.04.2019.

U okviru Centra, otvorena ustanova `Predah` za povremeni i privremeni smeštaj korisnka

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević i sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, prisustvovali su danas, na Međunarodni dan osoba sa azutizmom, otvaranju organizacione jedinice „Predah” u okviru Centra.

Vesić je istakao da se ova ustanova po svojim karakteristikama, stepenu zaštite i komfora može porediti sa ovakvim objektima u najrazvijenijim zemljama sveta.

– Ovo je prvi ovakav objekat u Srbiji, najbolji u ovom trenutku na Balkanu i sigurno jedan od najboljih u Evropi. Ne postoji nijedan standard koji se primenjuje kada su u pitanju osobe sa autizmom koji ovde nije primenjen i zaista sam ponosan, ali i zahvalan svima koji su dali svoj doprinos da imamo ovakav objekat – rekao je Vesić, dodajući da je ovo standard koji treba da slede i druge lokalne samouprave.

On je naglasio da je želja bila da se danas, na Dan osoba sa autizmom, pošalje simbolična poruka i da se otvori ovaj objekat.

– Objekat ima oko dve hiljade kvadrata, a u njega je uloženo oko 400 miliona dinara odnosno oko 3,5 miliona evra. Mi smatramo da je naša obaveza da pomognemo onima koji su drugačiji, da se osećaju ravnopravnim članovima našeg društva i to je najvažnija poruka koju danas treba da pošaljemo. Bez ozira na različitosti i na to da li neko od članova našeg društva ima određenih smetnji, on mora da ima istu podršku društva – istakao je Vesić.

On je podsetio da Grad Beograd u ovom trenutku ima 16 centara za osobe sa smetnjama u razvoju u kojima boravi oko 600 osoba, a od tog broja trećinu predstavljaju osobe sa autizmom. Ovo je prvi objekat u kome osobe sa autizmom mogu da spavaju i provedu i do 45 dana godišnje.

– Na ovaj način pokazujemo da, kada je u pitanju socijalna zaštita, dostižemo standarde najrazvijenijih zemalja jer izdvajamo mnogo više sredstava za ovu namenu. To pokazuje da smo jedno odgovorno društvo koje vodi računa o svakom svom pojedincu – istakao je Vesić.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da je „Predah” namenjen za privremeni i povremeni smeštaj korisnika sa smetnjama u razvoju, koji u ovoj ustanovi maksimalno mogu boraviti 45 dana u toku godine, a 20 dana u kontinuitetu.

– Roditelj sam bira koliko želi da njegovo dete bude u našem boravku. Objekat je uređen po svim svetskim standardima, dostupan je korisnicima i nalazi se u bezbednom okruženju. Cilj ove usluge jeste da se razvijaju veštine samostalnog života, podstiče se njihovo šire uključivanje u zajednicu i ono što je najvažnije, ovo je usluga podrške porodicama. Jačamo porodice kako bi korisnici što duže boravili u svojim porodicama, jer mi smo tu da im pružimo pomoć i podršku koja im je potrebna – pojasnila je sekretarka.

Da bi se koristila ova usluga, potrebno je da se roditelji obrate centrima sa socijlani rad, to je uputni organ koji potom šalje korisnika u ustanovu „Predah”, navela je ona i dodala da se sve radi preko Centra za socijlni rad i rešenja matičnog centra.

Nataša Stanisavljević zahvalila je ministru Đorđeviću na podršci koju je ovo ministarstvo dalo prilikom licenciranja ove ustanove, kao i Gradu Beogradu i zameniku gradonačelnika na inicijativi da se ovaj obejakt otvori baš na današnji dan.

Ministar Zoran Đorđević naveo je da će ovaj objekat biti primer za čitavu Srbiju, na čemu je čestitao Gradu Beogradu. On je dodao da su uslovi takvi da će korisnici imati najbolju moguću uslugu.

– Trudićemo se da ovako visoko podignutu lestvicu standarda uspostavimo u čitavoj zemlji. To je program Vlade Srbije po kojem odnos sa građanima i prema njihovim potrebama mora da bude na najvišem nivou – rekao je Đorđević.

Ministar je potom uručio licencu za rad ovog objekta, naglašavajući da inspekcija nije imala nikakve dileme po tom pitanju. On je poželeo uspeh u radu svim zaposlenima.

Kapacitet ustanove je za 51 korisnika sa četrnaest stambenih jedinica.

Događaju su prisustvovali Nenad Nerić, državni sekretar i Suzana Mišić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra, u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Zorica Pavlović, direktorka Gradskog centra za socijalni rad, i Petar Jordanov, direktor Centra.

Izvor: Beoinfo