Održana 20. jubilarna manifestacija „I ja sam dete sa ove planete“

Датум објаве: 29.09.2023.

Održana 20. jubilarna manifestacija "I ja sam dete sa ove planete"

Manifestacija „I ja sam dete s ove planete“ u organizaciji Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Novi Beograd (MNRO) i Opštinskog centra za brigu o deci, starima i osobama s invaliditetom, održana je danas na platou ispred opštine Novi Beograd.

Manifestaciju je otvorio predsednik opštine Bojan Bovan, koji se pre svega obratio roditeljima dece s invaliditetom.

– Vi ste danas učinili da sve oko ove zgrade bude na neki način začarano bezuslovnom ljubavlju koju pružate našoj deci, na osnovu koje oni siguran sam, bolje podnose sve one probleme koje imaju –  kazao je Bovan.

Najavio je da će opština Novi Beograd pre svega preko Centra za brigu o starima, deci i osobama s invaliditetom, ali i na svaki drugi način, nastaviti da brine o najranjivijim kategorijama sugrađana.

Prisutnima se obratila i Julijana Stanisavljević, savetnica u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja iz sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, koja  je naglasila da na nivou Republike Srbije postoje 33 saveza i 513 udruženja koja se brinu o zaštiti osoba sa invaliditetom. – Ta udruženja finansiraju se preko stalno otvorenog konkursa Ministarstva za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja u ostvarivanju zajedničkog cilja da gradimo Srbiju bez barijera“, rekla je Stanisavljević.

U zanimljivom i obimnom programu blo je čak 370 učesnika iz Beograda i drugih gradova Srbije a među njima i korisnici Centra iz DB „Sunce“.
Na 13 štandova su bili postavljeni umetnički radovi osoba s invaliditetom čijom kupovinom su građani mogli da pomognu rad udruženja iz oblasti socijalne zaštite i obrazovanja, koja pružaju podršku porodicama osoba sa smetnjama u razvoju.

Posetioci su, takođe, mogli su da prisustvuju promociji knjige „Šta će biti sutra“, autorke Slavice Adamović, koju je organizovalo Beogradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, a potom je na programu bila i inkluzivna predstava za decu „Lepe reči“, učiteljice Marije Bastić.

U humanitarno-zabavnom programu s mnogo pesme, recitovanja, pojedinačnih nastupa, ali i tradicionalnih i modernih igara, učestvovala su deca Predškolske ustanove „11. april“, kao i đaci osnovnih i srednjih škola iz Beograda; između ostalih OŠ „Mladost“, „Laza Kostić“ i Deveta beogradska gimnazija, zatim Akademsko društvo „Novi Beograd“, kao i članovi sportskih udruženja i kulturno umetničkih društava.

Učenici OŠ „Nadežda Petrović“, predvođeni učiteljem Urošem Simićem izveli su pesme „Molimo za finu tišinu“ i „Mali grof u tramvaju“, a muzičko scenski nastup, između ostalog, imali su i đaci Osnovne škole „Novi Beograd“, namenjene deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.