Osmomartovske sportske igre

Датум објаве: 13.03.2023.

Osmomartovske sportske igre

Društvo za sport i rekreaciju invalida opštine Zvezdara u saradnji sa Sportskim savezom osoba sa invaliditetom Beograda organizovalo je  09. marta 2023. godine, u Sportskom centru „Olimp“ na Zvezdari, tradicionalne Osmomartovske sportske igre za osobe sa invaliditetom povodom Međunarodnog dana žena.

Manifestacija je protekla u znak sećanja na velikog humanistu i legendarnog sportskog radnika, nedavno preminulu predsednicu Društva za sport i rekreaciju invalida opštine Zvezdara, Jagodu Planojević. Pored članova porodice, otvaranju manifestacije su prisustvovali i predstavnici gradske opštine Zvezdara.
U ovoj manifestaciji učestvovalo je oko 60 osoba sa invaliditetom, oba pola i svih uzrasta.

Među najbrojnijima bili su članovi udruženja „Živimo zajedno“, Društva za sport i rekreaciju invalida Zvezdare, korisnici beogradskih dnevnih boravaka Centra,…. Pored udruženja osoba sa invaliditetom, kao i korisnika institucija koje zbrinjavaju osobe sa invaliditetom, manifestaciji su prisustvovali i učenici zvezdarske Osnovne škole „ Marija Bursać „ koji su iskoristili priliku da bolje upoznaju sugrađane sa invaliditetom i da podele radost učešća u ovoj manifestaciji sa njima. Manifestaciji je prisustvovala i naša paraolimpijka, reprezentativka Srbije u stonom tenisu, Zorica Popadić.

Učesnici su imali priliku da se nadmeću u stonom tenisu, boćanju, pikadu i šutu na koš. U stonom tenisu najuspešnija je bila Radojka Jovanović, član Društva za MNRO Zvezdara. Drugo mesto osvojio je Dragan Boganč, štićenik ustanove za decu i mlade u Sremčici, dok je treće mesto osvojio Kosta Petrović, član udruženja “ Živimo zajedno“. U boćanju je najuspešnija bila ekipa Dnevnog boravka u Šekspirovoj. Drugo mesto osvojila je druga ekipa iz iste ustanove, dok je treće mesto zasluženo pripalo ekipi udruženja „Živimo zajedno“. U disciplini šut na koš, najprecizniji je bio Stefanović Marko, korisnik Dnevnog boravka Borska. Drugo mesto osvojila je Rabrenović Jovanka (Živimo zajedno), dok je bronzanu medalju osvojio Miloš Lužija, korisnik Sportskog saveza osoba sa invaliditetom. U pikadu zlatna medalja je zasluženo pripala Milanu Pavloviću (Sremčica). Srebro je osvojila Sanela Sulejmani, korisnik Dnevnog boravka Borska, dok je bronzu zasluženo osvojio Igor Živanović, učenik škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ iz Zemuna.

Osnovni cilj održavanja ove manifestacije bio je promovisanje žena u sportu, kao i promocija sporta osoba sa invaliditetom. Svi učesnici manifestacije su na kraju dobili prigodne osmomartovske poklone.

Održavanje ove manifestacije omogućili su Sekretarijat za sport i omladinu, Sekretarijat za socijalnu zaštitu grada Beograda, kao i Opština Zvezdara.

 

Izvor: SOSIB