Tradicionalne IX Međunarodne sportske igre Oaze i SIO, Sarajevo 2019.

Датум објаве: 10.10.2019.

Tradicionalne IX Međunarodne sportske igre Oaze i SIO, Sarajevo 2019.

Udruženje za podršku osobama s intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo ”Oaza”  u partnerstvu sa Specijalnom Olimpijadom BiH organizovalo je Međunarodne, devete po redu „sportske igre Oaze 2019,“ od 03. do 06. oktobra 2019. godine, u Sarajevu uz podršku Švedske nevladine organizacije MYRIGHT.

Više od 500 takmičara iz BiH i inostranstva, uključujući ekipu iz Turske sa do sad najbrojnijom ekipom čak 45 učesnika, te predstavnikom iz Pakistana borilo se u osam sportskih disciplina: fudbal, košarka, plivanje, atletika, stoni tenis, boćanje, kuglanje i MATP – program za osobe s višestrukim smetnjam, na nekoliko lokacija: Olimpijskom bazenu Otoka Sarajevo, dvoranama „Ramiz Salčin“ – Mojmilo, Centru za edukaciju, sport i rekreaciju  „Safet Zajko,“ sportskom klubu Vistafon – Otoka, dvorana Skenderija, te u kuglani hotela “Radon plaza.”

Korisnici Centra (DB šekspirova), Stjepanović Goran i Komatinović Milan, kao igrači FK “Mungosi,” predstavljali su našu zemlju osvojivši zlatne medalje na fudbalskom turniru Igara. Na povratku, na aerodromu “Nikola Tesla” naši šampioni su dostojno dočekani.

Takmičenje ima za cilj promociju sposobnosti osoba s intelektualnim teškoćama, i  UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Ambasador SOI-ja je najbolji BiH atletičar Amel Tuka.