Veliki porodični festival „Beogradski Manifest“ na Kalemegdanu

Датум објаве: 25.05.2023.

Veliki porodični festival "Beogradski Manifest" na Kalemegdanu

Jedna od tradicionalnih manifestacija glavnog grada, „Beogradski Manifest,“ održan je od 19. do 21. maja na Kalemegdanu a na njemu se, svojom postavkom, predstavila i naša Ustanova.

Deveti po redu Festival manifestacija, destinacija i degustacija održan je u najstarijem delu parka Kalemegdan u čijem središtu je fontana “Ribar.“ Beogradski Manifest je jedinstveni porodični festival na kome su tokom tri dana, u šest tematskih celina, bili ponuđeni zanimljivi sadržaji za sve generacije.

Najveća zona festivala bila je “Aduti Srbije”, u kojoj su više od 30 opština iz Srbije na maštovit i kreativan način predstavlii svoje kulturno, istorijsko i gastronomsko bogatstvo. U okviru zone „Stvaran svet oko nas“ lepote svoje zemlje predstavili su gosti iz regiona kroz svoju turističku ponudu, ali i autentične nacionalne specijalitete.

Svake godine dečja zona „Mašta može svašta“ je najšarenija i najveselija, a ove godine je pored brojnih interaktivnih sadržaja, pozorišnih predstava, dečjih horova, klovnova, štulaša, kostimiranih junaka iz bajki, mađioničara, bila oplemenjena i novim društveno odgovornim akcijama.
U okviru „Manifest bazara“predstavljeni su brojni izlagači, medju njima i Centar sa svojim štandom i rukotvorinama, zajedno sa ostalim izlagačima, a posetioci su imali prilike da na jednom mestu vide raznorazne ručne radove, a u ponudi su bili i ukusni ručno pravljeni domaći prehrambeni proizvodi.

Od prvog izdanja cilj ovog jedinstvenog festivala je da posetioci, na početku letnje turističke sezone, mogu na jednom mestu da se upoznaju i dožive deo atmosfere sa najzanimljivijih destinacija i manifestacija, a koje mogu da posete tokom godišnjeg odmora.

Značaj festivala za razvoj manifestacionog turizma godinama prepoznaju i institucije, tako da se i ove godine festival organizuje uz podršku Ministarstva turizma i omladine, Turističke organizacije Srbije, JP “Beogradska tvrđava” i Gradske opštine Stari Grad, kao domaćina devetog Beogradskog Manifesta.

Foto: Beogradski manifest i @centarbgd