Projekat „Predah“

U saradnji sa Skupštinom grada i Sekretarijatom za socijalnu zaštitu, već šest godina se u db Šekspirova sprovodi projekat "Predah," povremeni i privremeni boravak kao vrsta usluge i nivo podrške koja ima za cilj da spreči institucionalizaciju i obezbedi neophodnu podršku roditeljima kako bi njihovo dete sa smetnjama u razvoju ostalo da živi u svojoj porodici.

Ova usluga podrazumeva kratkoročni smeštaj (do tri dana) osoba sa smetnjama u razvoju kako bi se obezbedio privremeni predah porodicama koje se o njima kontinuirano brinu, a koje bi u nedostatku ove vrste podrške razmatrale i mogućnost smeštaja u stacionarnu ustanovu.

Ova usluga takođe otvara mogućnost ostalim članovima porodice da se posvete drugim neodložnim obavezama, ili da je iskoriste u slučaju bolesti ili potrebnog odsustvovanja od kuće.

Uslugom predah omogućava se, pored privremenog smeštaja, i tretman osoba sa smetnjama u razvoju kroz adekvatne i planirane aktivnosti koje pružaju mogućnost kvalitetnije socijalizacije, promenu dnevne rutine, izgradnju novih odnosa, potsticanje osamostaljivanja i povezivanja sa drugima iz svoje sredine što doprinosi njihovom ličnom i socijalnom razvoju i smanjuje socijalnu izolovanost.

Pozitivni rezultati sprovođenja projekta rezultirali su uvođenjem ove vrste usluge u redovne aktivnosti Centra. Nova organizaciona jedinica, db Sunce-Novi Beograd, ima prostorije posebno namenjene za ovu svrhu. Takođe, nova OJ u Šekspirovoj ulici, čija izgradnja se privodi kraju, biće namenjena upravo povremenom smeštaju korisnika Centra.