Projekat „Vikend predah“ u DB Obrenovac

Dnevni boravak Obrenovac je počeo sa radom sada već davne 1994. Godine. Tokom svog osamnaestogodišnjeg rada nikada u ponudi nije bila usluga vikend boravka sa noćenjem. Zbog toga je veoma važno istaći da je 14. Septembra u DB Obrenovac započta realizacija projeka „Vikend predah“ – vikend programa u saradnji sa lokalnom nevladinom organizacijom „Snaga optimizma“. Projekat je u potpunosti finansiran od strane sekreterijata za socijalnu zaštitu.

Cilj projekta je poboljšanje kvaliteta života korisnika DB Obrenovac i njihovih porodica dnevno / noćnim zbrinjavanjem u toku vikenda. Na ovaj način se porodicama omogućava da osmisle i realizuju svoje društvene i druge aktivnosti, što zbog kontinuirane obaveze prema korisnicima nisu bili ranije u mogućnosti da učine.

Vreme koje korisnici provode u boravku tokom vikenda je isplanirano, organizovano i usklađeno sa mogućnostima i potrebama korisnika. Njima se tako pruža mogućnost da samostalnije, raznovrsnije i kvalitetnije provode slobodno vreme kroz igru, edukativne i zabavne aktivnosti.

Aktivnosti predviđene projektom su sledeće:

  • vikend zbrinjavanje (čuvanje, ishrana, spavanje,…)
  • preventivna zdravstvena zaštita i nega (kulturno-higijenske navike, davanje medikametozne terapije)
  • edukativno-kreativne aktivnosti (likovne, muzičke, kompjuterske radionice)
  • radno-okupacione aktivnosti (priprema užine, toplih i hladnih napitaka i poslastica, sređivanje prostora objekta i dr.)
  • socijalizacija (šetnje, izleti, odlazak u kafić, arboretum, izletište Zabran, igraonica..)
  • fizičko-rekreativne aktivnosti (jutarnja gimnastika, igre sa loptom, trenažer bicikl, ljuljaška, stoni-tenis, otvoren i zatvoren bazen i trim staza Sportskog centra Obrenovac…)
  • slobodno-vreme (gledanje TV-a, slušanje muzike, relaksacija, društvene igre …)

Program će se sprovoditi u periodu od Septembra do Decembra tako što će jednom mesečno tokom drugog vikenda u mesecu korisnici biti zbrinuti od Petka u 18 časova do Nedelje u 18 časova. Za korisnike je obezbedjen prevoz.