April u Beogradu

Датум објаве: 16.04.2013.

April u Beogradu

U Subotu, 20. Aprila, kod Muzičkog paviljona u Kalemegdanskom parku, održana je prva inkluzivna, plesno – kreativna menifestacija „April u Beogradu“.

Manifestaciju je organinizovao DB Stari grad sa volonterima „heARTreach“ i „Carpe Diem“, plesnim ansamblom AKUD „Brano Krsmanović“, a uz pomoć i saradnju grada Beograda i JP „Beogradska tvrđava“.

Pozdrav proleću se sastojao iz dva dela – plesa i likovno kreativne radionice.U prvom delu, korisnici DB su sa volonterima izvodili plesno-ritmičke tačke u latino ritmu, igrali tradicionalne narodne igre sa folklornim ansamblom a u drugom, likovnom, delu su zajednički oslikavali majice motivima sunca i proleca.

„Ovakvi događaji značajni su jer se tako podiže kvalitet života osoba sa smetnjama u razvoju, a oni sami stvaraju pozitivnu sliku o sebi, osećaju se nezavisni i socijalno prihvatljivi. Sistemska rešenja moraju im omogućiti da oblikuju, izražavaju i realizuju svoje osnovne razvojne potrebe i posebne interese. Zajedno pokazujemo da želimo da gradimo inkluzivno društvo u Beogradu“ – rekao je Darko Božić, član Gradskog veća.

Marina Vidojević, upravnica DB Stari grad, istakla je da je ovo prva radionica na otvorenom, što će ubuduće postati praksa barem jednom mesečno. Želja je da se korisnici približe sugrađanima, da vide kako se sa njima radi i koliko oni mogu, te da se na taj način integrišu u širu socijalnu sredinu i da budu priznati kao ravnopravni članovi društva. Sada je gledaocima ponuđeno umeće u plesu i slikanju, a već narednog meseca to će biti sport.

Manifestaciji je prisustvovao i veliki broj sugrađana, dece koji su uživali u programu, naročito u izvedbama AKUD „Branko Krsmanović“ a pojedini su se i priključili aktivnostima.