Crno i belo – priča o čokoladi

Датум објаве: 01.04.2014.

Crno i belo - priča o čokoladi

27. i 28. marta, korisnici DB Šekspirova posetili su izložbu „Crno i belo – priča o čokoladi” u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Malom Kalemegdanu.

Kroz odličnu izložbenu postavku i zanimljivo pripovedanje kustoskinje, saznali su gde je pronađena najstarija čokolada na svetu, kako je izgledala čokolada Maja i Asteka i koju je ulogu imala u njihovom životu. Kako je kroz istoriju i različite civilizacije, uz pomoć industrijskog razvoja i komercijalnih zahteva nastajala savremena čokolada u kojoj svakodnevno uživamo.

Čuli su, isto tako, šta je praslina a šta pralina, kada je i ko vodio čokoladni rat, gde se nalazi Akademija čokolade i gde postoji čokoladno ropstvo.

Na izložbi su prikazane čokolade raznih oblika, veličina i sastava, pribor i posude za čokoladu kakve su koristili Maje i Asteci, prva “u ustima topiva” čokolada, napravljena davne 1879., prva kutija za praline kreirana pre skoro sto godina, prva čokoladu sa naših prostora i još mnogo drugih zanimljivih i ukusnih eksponata.

Po završetku programa, korisnici su posluženi sokovima i čokoladom u Zelenom salonu Galerije.

Izložba Crno i belo – priča o čokoladi je realizovana u saradnji sa proizvođačima čokolade Art Ival i Adoré (Beograd) i Eugen (Novi Sad) i Farmaceutsko-fizioterapeutskom školom (Beograd), Ambasadom Meksika i Muzejem primenjene umetnosti. Recepte poslastica od čokolade pripremila je Ivana Popović (blog MALIIV, Beograd).

Autorke izložbe su mr Olga Vasić i dr Desa Đorđević Milutinović.