Dan otvorenih vrata u objektu „Predah”

Датум објаве: 17.06.2019.

Dan otvorenih vrata u objektu „Predah”

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovala je danas otvorenim vratima za roditelje potencijalnih korisnika objekta „Predah” u Šekspirovoj ulici. Ova ustanova socijalne zaštite, koja deluje u okviru Centra, otvorena je pre dva meseca, a zainteresovani roditelji mogli su danas da postave pitanja i obiđu prostorije ove ustanove.

Nataša Stanisavljević je podsetila da su prvi zahtevi za prijem i smeštaj već realizovani i da je sada važno pružiti potrebne informacije svima koji su još uvek zainteresovani za ovaj vid podrške.

– Najbitnije je da su roditelji zadovoljni kvalitetom pružene usluge, a danas imaju i priliku da postave sva pitanja i da zajednički radimo na pojednostavljenju procedure prijema u ustanovu. Sa nama su danas i radnici Centra za socijalni rad koji su uputni organ, odnosno oni koji prvi primaju zahteve. Za dosadašnje korisnike, procedura je već veoma jednostavna i dovoljno je samo podneti zahtev, a za roditelje koji do sada nisu bili korisnici, potrebno je doneti izveštaj lekara i potvrdu o primanjima jer oni koji su socijalno ugroženi imaju pravo na besplatnu uslugu. Kapacitet ustanove je 50 korisnika istovremeno, a koliko je današnji dan otvorenih vrata bio važan, govori i podatak da je došlo više od stotinu roditelja. Zbog toga ćemo nastaviti da ovakve dane održavamo i ubuduće – kazala je Nataša Stanisavljević.

Ona je takođe istakla i da je Grad Beograd prepoznao želju roditelja da se boravak dece ne ograničava na 26 godina, te da je upućena inicijativa nadležnom ministarstvu da se pravilnik izmeni i usluga postane dostupna i starijim korisnicima.

– U našim dnevnim boravcima trenutno imamo 633 korisnika, od toga je njih 370 starije od 26 godina. Posle podnošenja inicijative imamo informacije da će pravilnik u narednom periodu biti izmenjen, tako da će ovaj objekat biti dostupan i starijim korisnicima – kazala je Stanisavljevićeva.

Direktor Centra, Petar Jordanov objasnio je da „Predah” predstavlja objekat privremenog i povremenog smeštaja koji je namenjen za sva četiri stepena podrške.

– Svaki korisnik usluge može koristiti 45 dana godišnje, 20 dana u kontinuitetu i ostatak u međusobnom dogovoru, kako je kome potrebno i kako mu odgovara. Ovde imamo senzornu sobu, koja je najopremljenija u regionu, kabinete za domaćinstvo, fiskulturu i druge sadržaje. Objekat ima 14 stanova, u kojima je svaka soba jednokrevetna ili dvokrevetna, što je po svim evropskim i svetskim standardima. Objekat „Predah” podržava sva četiri stepena podrške, intelektualne smetnje, višestruku ometenost, senzorne smetnje i telesnu invalidnost. Osnovna ideja je pomoć korisniku i njegovoj porodici i sa ponosom mogu da kažem da je naš objekat najbolji tog tipa u celom regionu – rekao je Jordanov.

Izvor: Beoinfo