Dan planete Zemlje obeležen u “Terapijskom vrtu” na Adi ciganliji

Датум објаве: 23.04.2013.

Dan planete Zemlje obeležen u “Terapijskom vrtu” na Adi ciganliji

22. Aprila, sadnjom novih sadnica u Terapijskom vrtu obeležen je dan planete Zemlje. Akciju su organizovali grad Beograd i DB Čukarica, a više od sto sadnica donirala je „International Finance Corporation”. Korisnicima čukaričkog Dnevnog boravka u sadnji su pomagali učenici Gimnazije „Ruđer Bošković,” studenti Šumarskog fakulteta, korisnici drugih boravaka Centra, brojni donatori i prijatelji Ustanove, predstavnici JP „Ada ciganlija“ i rukovodstvo Centra.

Terapijski vrt su pre četiri godine po ideji stručnjaka Centra, zajedničkim snagama uredili Sekretarijat za socijalnu zaštitu i JP „Ada Ciganlija” i tako ponudili novi vid tretmana u sistemu socijalne zaštite.

Član Gradskog veća Darko Božić prisustvovao je danas akciji sađenja u Terapijskom vrtu na Adi Ciganliji povodom obeležavanja Dana planete Zemlje

“Današnjom akcijom poručujemo svim Beograđanima da čuvaju zelene površine i parkove, jer su oni „pluća” našeg grada i prijatan ambijent za opuštanje. Ona pokazuje i da je inkluzija u Beogradu podržana sa svih strana, a grad je pozvao sve socijalno odgovorne kompanije da se u nju uključe Naš zadatak je da afirmišemo ovakve manifestacije i donosimo sistemska rešenja koja će osobama sa invaliditetom omogućiti da oblikuju i izražavaju svoje osnovne razvojne potrebe i posebne interese – rekao je Božić.

“Hortikulturna terapija je u svetu priznat vid terapije koji izuzetno pomaže ne samo deci sa smetnjama u razvoju već i u lečenju bolesti zavisnosti i mnogim drugim slučajevima. Bavljenje biljem oplemenjuje, opušta i dovodi do toga da se ljudi dobro osećaju i žive zajedno sa prirodom. Ovo je početak sezone akcija koje će deci i omladini ometenoj u razvoju biti prilika da budu dobrodošli i prihvaćeni gde god se pojave,” istakla je Gordana Štetin, rukovodilac DB Čukarica.

Milan Ilić, izvršni direktor JP „Ada Ciganlija”, podsetio je da ovo preduzeće već godinama podržava projekte čiji je osnovni cilj zaštita životne sredine, a sa njihovim intenzivnijim organizovanjem povećava se i svest posetilaca Ade o značaju zelenila i čiste okoline za život Beograda.