„Deca koja čuju vapaj prirode“

Датум објаве: 12.02.2013.

"Deca koja čuju vapaj prirode"

U Petak, 30. Marta, prigodnom priredbom je završena akcija „Budi odlu(i)čan. Recikliraj“, koju su pre mesec dana pokrenuli Dom za decu i omladinu sa oštećenjem sluha iz Beograda i BiS Reciklažni centar iz Pančeva koji je postavio namenski kontejner u dvorište Škole. Cilj akcije je bio prikupljanje elektronskog i električnog otpada koji beleži najbrži rast na svetu i koji, pored ostalog, sadrži i otrovne elemente. Akcija je do kraja realizovana uz pomoć svih dnevnih boravaka i ustanova koja pripadaju Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, kao i Škole za oštećene sluhom-nagluve ”Stefan Dečanski”. Tom prilikom je promovisan dogovor o daljoj saradnji koja podrazumeva produženje akcije i uključivanje svih ustanova koje posluju u okviru Centra.

Svi su oni pomogli da se prikupi što veća količina ove vrste otpada. Na taj način su očistili podrume, ostave, tavane… a svojim primerom pokazali kako se čuva čovekova okolina i kako se spašava priroda. – `Reke vrište, jer su prljave, a ja to mogu da čujem,` napisao je dvanaestogodišnji dečak oštećenog sluha. Deca ovog Doma su još tokom februara meseca najpre podelila informativne flajere, tako da su se u akciju uključile i komšije i pravna lica koja svoje poslovne prostorije imaju u komšiluku na Slaviji, kao na primer Centar za liberalno – demokratske studije i Centar za istočnoevropsku ekologiju, a akciju su podržale i ostale društveno odgovorne institucije koje su saznale za ovu akciju, poput štićenika Doma za telesno invalidne osobe sa Bežanijske kose. Prikupljeno je oko dve tone električnog i elektronskog otpada koji je već odvežen na reciklažu u pogone BiS Reciklažnog centra u Pančevu. Na završnj priredbi koja je organizovana u Domu za decu i omladinu sa oštećenjem sluha, deci su se obratili direktor Centra Rajko Marin i Gordana Vlajić, direktorka marketinga BiS Reciklažnog centra.

BiS Reciklažni centar je Domu za decu i omladinu sa oštećenjem sluha, donirao računar, koji su deca odmah i sa radošću uključila. Sala ispunjena crtežima i porukama o potrebi očuvanja planete i o nužnosti reciklaže i štednje prirodnih resursa – potvrdila je edukativnu vrednost akcije i istančan sluh ove dece koja ne čuju dobro ljudske glasove, ali zato odlično čuju vapaj prirode!

Pres služba
BiS Reciklažni centar