Donatori u poseti DB Obrenovac

Датум објаве: 03.12.2014.

Donatori u poseti DB Obrenovac

Zamenica ambasadora Kraljevine Norveške Janika Bain obišla je danas sa predsednikom Gradske opštine Obrenovac Miroslavom Čučkovićem i predstavnicima Fondacije „Ana i Vlade Divac“ Dnevni boravak za decu i omladinu ometenu u razvoju Obrenovac.

U okviru „Projekta podrške najranjivijim grupama u poplavljenim područjima“ koji realizuje Fondacija „Ana i Vlade Divac“, uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške, opremljeni su Centar za dnevni boravak i smeštaj dece i omladine sa smetnjama u razvoju i Centar za osobe sa dečjom i cerebralnom paralizom u Obrenovcu, što će unaprediti uslove za boravak 90 korisnika ovih ustanova.

Zamenica ambasadora Kraljevine Norveške Janika Bain rekla je da su od prvog dana kada su u Norveškoj čuli za poplave smiljali način kako da pomognu.

– Mi smo odmah mislili na koji način da vam pomognemo, kontaktirali smo vlasti, nevladine organizacije i dobili smo veliki broj predloga kako da pomognemo. Ovo je odličan primer saradnje između opštine,  onatora, nevladinih organizacija i volontera, kao i samog Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju. Ovaj slučaj obnove doma je savršen za donatora, jer se tačno znalo ko šta radi. Jako sam srećna jer se vide rezultati, zgrada je obnovljena, deca su se vratila u dom i samo mogu da kažem hvala. Mi finansiramo rekonstrukciju puno javnih zgrada u Obrenovcu, podržavamo mala i srednja preduzeća kako bi stala na noge, a u toku je izrada plana za rekonstrukciju Doma kulture u okviru Sportsko-kulturnog centra „Obrenovac“ i sigurna sam da se na tome neće završiti – kazala je Bain.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da se aktivnosti na obnovi nastavljaju.

– Jako raduje da i ovaj centar možemo dati na korišenje deci, posebno uzimajući u obzir da je bio u lošem stanju i da je pretrpeo veliku štetu. Pojedine katastrofe mogu samo kroz nekoliko mesci da se posmatraju kao ova šansa za razvoj. Nikada nećemo zaboraviti države, fondacije, pojedince i druge donatore koji su pomogli u obnovi Obrenovca nakon poplava – rekao je Čučković.

U okviru „Projekta podrške najranjivijim grupama u poplavljenim područjima“, Fondacija „Ana i Vlade Divac“ će u Obrenovcu i okolnim selima obnoviti 10 kuća porodica sa decom u smetnjama u razvoju i dodeliti 10 ekonomskih
grantova za poljoprivredna, zanatska i druga manja domaćinstva koja su pretrpela štetu u poplavama.

Do završetka projekta, Fondacija će zajedno sa „Fondacijom za mlade Obrenovca“ organizovati i 20 volonterskih akcija na obnovi opštine Obrenovac.

Vrednost „Projekta podrške najranjivijim grupama u poplavljenim područjima“ je 86.520 evra, a njegovu realizaciju finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.