Grad Beograd podržao obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa autizmom

Датум објаве: 28.03.2016.

Grad Beograd podržao obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa autizmom

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je danas, zajedno sa korisnicima i vaspitačima Centra, povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa autizmom, izvođenju opere „Bastijen i Bastijena” V.A. Mocarta u Narodnom pozorištu, na sceni “Raša Plaović”

“Po prvi put smo okupili sve korisnike naših dnevnih boravaka, koji su imali priliku da uživaju u operi koje je Narodno pozorište prilagodilo za njih. Veoma je važno da osobe sa autizmom na kvalitetan način provode svoje vreme. Takođe, ovo je dobar način da se skrene pažnja na probleme sa kojima se oni susreću, ali i na njihove potrebe i mogućnosti. Mi smo protekle godine podržali pet udruženja u cilju podrške deci i mladima sa autizmom, a pružamo uslugu socijalne zaštite u četrnaest dnevnih boravka, od kojih su dva specijalizovana” – rekao je gradonačelnik.

Jednočinka “Bastijan i Bastijena,” koja je bliska i razumljiva osobama sa autizmom i osobama sa smetnjama u razvoju, je jedna od najkraćih opera slavnog kompozitora a nastala je kada je Mocart imao samo dvanaest godina. Laka i poletna ljubavna priča, danas prilagođena modernim trendovima, ostavila je snažan utsak na oko 200 korisnika naše Ustanove, kao i nadahnuto izvođenje umetnika Sofije Pižurice, Slobodana Živkovića i Strahinje Đokića pod pratnjom pijaniste Stefana Zekića u režiji Ane Grigorović.

Opera je izvedena u organizaciji Narodnog pozorišta i Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju. Izvođenju opere prisustvovali su i sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić i direktor Centra Petar Jordanov.