Korisnici DB Čukarica odali počast narodnim herojima

Датум објаве: 21.04.2015.

Korisnici DB Čukarica odali počast narodnim herojima

U petak, 17. aprila  evocirali smo sećanje na jedan hrabri patriotski čin – obeležili smo 74 godine od časne pogibije mornaričkih poručnika Vojske Kraljevine Jugoslavije, Milana Spasića i Sergeja Mašere koji su ne želeći da priznaju kapitulaciju svoje zemlje, žrtvovali  svoje živote.

Polaganje venaca na spomen ploču i odavanje počasti  održano je u saradnji sa Rečnom flotilom Vojske Srbije. Delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predvodio je komandant Drugog rečnog odreda Rečne flotile, kapetan fregate major Smiljan Ružić. Prisutnima se, sa neskrivenim emocijama, obratio  poručnik fregate Dragan Spasojević koji nas je podsetio da je Milan Spasić, zajedno sa svoji saborcem, klasnim drugom,  Sergejem Mašerom u toku aprilskog rata potopio razarač „Zagreb“ kako ne bi pao u ruke Italijanima. Kada je stigla vest o kapitulaciji Vojske Kraljevine Jugoslavije i kada su Italijani počeli da ulaze u Boku Kotorsku, posadama je naređeno da se brodovi napuste. Ne videći mogućnost da se borba nastavi, odlučili su da  brod unište i da pri tom ostanu na njemu, ali da ga ne predaju neprijatelju. Spasić i Mašera su poslednji put viđeni kako pozdravljaju zastavu neposredno pre eksplozije. Telo poručnika Mašere nikad nije pronađeno. Impresionirani tolikim junaštvom i patriotizmom, komanda okupatorske italijanske vojske uputila je na  sahranu poručnika Spasića  vod svojih vojnika, koji je obojici hrabrih poručnika  odao počasti.

Ukazom vlade Kraljevine Jugoslavije u egzilu 1942.g. posthumno su odlikovani Ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima četvrtog reda. Povodom tridesetogodišnjice Jugoslovenske ratne mornarice 1973.g., predsednik SFRJ Josip Broz Tito ih je proglasio narodnim herojima.

Vence su na spomen obeležje položili i predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić, vojni izaslanik ambasade republike Slovenije pukovnIca Damjana Jurković, predstavnici mesnog udruženja boraca NOR-a, kao i predstavnici SUBNOR-a.
S obzirom da se  Boravak nalazi u ulici hrabrih poručnika, a spomen-tabla na našoj zgradi čuva uspomenu na njihov dostojanstveni čin, kao i svake godine, želeli smo da  svojim prisustvom doprinesemo podsećanju na ovaj događaj i odamo poštovanje poručnicima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri. Trudimo se, da osim redovnog tretmana, integrišemo naše korisnike u lokalnu zajednicu prateći aktuelne događaje.