Manifestacija „Pomoć aktivno slabijima – PAS“

Датум објаве: 31.08.2015.

Manifestacija "Pomoć aktivno slabijima - PAS"

Letnja pozornica kod restorana „Venecija“ u Zemunu, ove nedelje tačno u podne, bila je mesto druženja dece starosti do 10 godina i mladih sa smetnjama razvoju iz DB Šekspirova i RJ Zemun koji su se međusobno družili i igrali sa napuštenim psima iz prihvatilišta “Veterine Beograd.” Deci, u druženju sa psima, su se priključili i Peđolino i klovnovi sa svojim programom. Takođe, svi građani koji su bili prisutni imali su mogućnost da odaberu i usvoje nekog od napuštenih pasa koji su za ovu priliku revijalno prošetali Kejom.

Reč je o posebnom sportsko-edukativnom festivalu sa simboličnim nazivom “Pomoć Aktivno Slabijima – P.A.S.”. u organizaciji  Udruženja za zaštitu i prava životinja “Klempa” iz Zemuna, uz podršku Sekretarijata za privredu, gradske opštine Zemun, “Veterine Beograd” i prihvatilišta za napuštene životinje iz Draževca.

Cilj ove manifestacije jeste edukacija mladih o tome kako se ophoditi i ponašati, kako prema vlasničkim, tako i prema napuštenim psima, odnosno kako biti odgovoran vlasnik što se ogleda u nenapuštanju kućnih ljubimaca i adekvatnom postupanju prilikom držanja i izvodjenja ljubimaca na javne površine, u skladu sa Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada.

Nedeljna manifestacija je i sastavni deo velikog projekta ovog Udruženja koji ima za cilj saradnju sa ustanovama uz uključivanje pasa u proces socijalizacije starijih osoba i dece sa smetnjama u razvoju. U projekat su uključene ustanove za osobe sa smetnjama u razvoju, ustanove za starija lica, ustanove za slepe, za osobe sa oštećenjem sluha – gde će postojati mogućnost da pas bude od pomoći tim osobama, kao i ustanove za decu sa poremećajem u ponašanju.