Ministar Vulin obišao Stacionar za decu i omladinu sa autizmom

Датум објаве: 02.04.2016.

Ministar Vulin obišao Stacionar za decu i omladinu sa autizmom

Povodom Svetskog dana osoba sa autizmom, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, i predsednica Upravnog odbora Saveza Autizam Srbija, Vesna Petrović, obišli su u subotu, 2. aprila, Stacionar za decu i omladinu sa autizmom u Zemunu.

Ministar Vulin je istakao da su osobe sa autizmom deo našeg sveta, da moraju da budu vidljive i da ne smeju da budu zaboravljene.
„U ovaj dom Ministarstvo je uložilo blizu četiri miliona dinara. Nastaviće da ulaže, sve do dobijanja licence i sve do zadovoljavanja svih potreba naših korisnika. Mi ćemo kao Ministarstvo, ali i kao čitavo društvo, morati na prvom mestu da radimo na povećavanju senzibiliteta prema osobama sa autizmom“, naveo je Vulin.

Istakao je da je u Srbiji bilo neželjenih događaja, kao što je izbacivanje autističnog dečaka iz pozorišta u Nišu, što ne sme da se ponovi.

„Za to nije potreban novac, posebna obuka, politička volja, za to je potrebno samo da budemo ljudi i ništa više od toga“, naglasio je ministar.

Vulin je napomenuo da mu je drago kada može da obiđe neku od institucija koja se na „ovako primeren način“ odnosi prema osobama sa autizmom, njihovim porodicama.

„Osoba sa autizmom ima pravo, potrebe, želje, nade, kao i bilo ko od nas. To moramo da poštujemo i moramo kao društvo i kao država da učinimo sve što je do nas, da njihov život, ako već nije bio fer prema njima i njihovim porodicama, bar bude bolji i pravedniji“, naglasio je Vulin.

Ministar je ukazao da je želja da se deca sa autizmom što duže čuvaju u biološkoj porodici.

„To je najbolje mesto, a drugo najbolje mesto jesu domovi kao što je ovaj, gde vode računa o njima. Celo društvo mora da bude tu i danas je samo dan kada treba da se podsetimo na osobe sa autizmom, ali ne smemo da dozvolimo da ovo bude njihov jedini dan“, rekao je Vulin.

Predsednica Upravnog odbora „Autizam Srbija“ Vesna Petrović podsetila je da je danas Svetski dan autizma i rekla da je zadatak jačanje svesti građana, medija i donosioca odluka da je autizam vrlo specifičan problem i da osobe sa autizmom moraju da budu u potpunoj socijalnoj i društvenoj inkluziji.

„Večeras će u Beogradu povodom Svetskog dana autizma biti osvetljeno nekoliko važnih institucija, to je svetska kampanja i sa ponosom smo se pridružili, da pokažemo da autizam postoji, da je neobičan, ali da nije strašan i da u svim državama mora da se popravi sistem, kako bi osobe sa autizmom i njihove porodice dostojanstveno živele“, objasnila je Petrović.

Direktor Centra Petar Jordanov istakao je da Ministarstvo rada finansira ovu Ustanovu i da je prepoznalo njene probleme, potrebe i uložilo sredstva, što je bitno za korisnike.

„Zaposleni se mnogo bolje snalaze u novim uslovima i mnogo je bolji i kvalitetniji rad sa korisnicima. Najbitnije je da je Ministarstvo odvojilo sredstva za kompletnu adaptaciju toaleta, kupatila, kupljene su nove školjke od nerđajućeg čelika, ranije smo u toaletima imali i teške povrede i lomljenja školjki, sada do toga ne može da dođe“, naveo je Jordanov.

Takođe, dodao je da su ogromna sredstva uložena u video nadzor, tehniku, adaptaciju kuhinje, kao i da je sa ministrom razgovarao o novim potrebama, koje se odnose na eventualno proširenje objekta, povećanje standarda, kapaciteta i kvaliteta smeštaja za korisnike.

U Stacionaru, koji radi u okviru Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, trenutno boravi 48 korisnika iz cele Srbije. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je u 2015. godini dodelilo Stacionaru sredstva za sanaciju i opremanje sanitarnih čvorova, nabavku novih TV aparata i računara i za opremu za video nadzor. Time je omogućeno ispunjavanje standarda za pružanje usluge domskog smeštaja i značajno je podignut nivo kvaliteta života korisnika.