Ministri Đorđević i Topilin obišli DB Šekspirova

Датум објаве: 22.11.2017.

Ministri Đorđević i Topilin obišli  DB Šekspirova

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ministar rada i socijalne zaštite Ruske Federacije Maksim Anatoljevič Topilin obišli su Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju – Dnevni boravak „Šekspirova“.

Ministar Đorđević zahvalio je ruskom ministru Topilinu na dolasku kao i na podršci Ruske Federacije i naglasio da će da Republika Srbija negovati i unapređivati dobre odnose sa Rusijom i u budućnosti, dok je ministar rada i socijalne zaštite Ruske Federacije Maksim Topilin izjavio da će moći u Rusiju da ponese mnogo novog znanja koje je stekao obilazeći ovaj centar.

Đorđević je ukazao i na važnost Sporazuma o socijalnoj zaštiti, čije potpisivanje je planirano do kraja tekuće godine, imajući u vidu značajan broj naših državljana koji su radno angažovani u Ruskoj Federaciji i dodao da potpisivanjem ovog sporazuma svi naši državljani koji odlaze na rad u Rusiju, kao i građani Rusije koji dolaze u Srbiju, mogu da ostvare pravo na penziju.

„Republika Srbija i Ruska Federacija zaslužuju jedan ovakav Sporazum, jer je neophodno da imaju dobre odnose u svim oblastima. O ovom Sporazumu pregovara se od 2010. godine, a moj tim i ja, sa ruskim kolegama, uspeli smo to da dogovorimo za mesec dana. Imao sam posebnu želju, da kao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, posle nekoliko godina neuspelih pregovora, konačno stavim tačku na ovaj sporazum jer je on veoma bitan za obe zemlje“, naglasio je Đorđević i dodao da ruski ministar Topilin nikada ranije nije posetio Beograd i da mu veoma znači što je to učinio baš sada.

Ministar je razgovarao sa ruskim ministrom i o načinu za poboljšanje demografske slike Republike Srbije, imajući u vidu da se Ruska Federacija uspešno izborila sa istim problemom.

“Želimo da saznamo kojim merama je Rusija uspela da podigne stopu nataliteta, kako bismo i mi pokušali da to isto učinimo i u našoj zemlji“, rekao je Đorđević.

Ministar Topilin rekao je da je jedan od glavnih ciljeva njegovog dolaska u Beograd takođe razmatranje potpisivanja pomenutog Sporazuma.

„Taj Sporazum obuhvatiće rad radnika kako u jednoj tako i u drugoj državi, a to je bitno za dalji razvoj naših ekonomskih veza kako bi ljudi bili zaštićeni u okviru penzionog sistema“, rekao je Topilin.

Prilikom posete ovoj ustanovi ministri su obišli radionice za domaćinstvo, kreativne radionice, grupe korisnika sa Retovim sindromom i grupe odraslih, a direktor centra Petar Jordanov, upoznao ih je sa uslovima, kao i sa problemima i poteškoćama sa kojima se korisnici susreću, a u kojim bi im pomoć bila od izuzetne važnosti.

Izvor: Ministarstvo RSZ