Obeležavanje Dana planete Zemlje

Датум објаве: 20.04.2015.

Obeležavanje Dana planete Zemlje

22. april – Dan planete Zemlje je praznik posvećen ekološkom osvešćivanju širom naše planete i ustanovljen je pre više decenija i smešten na zvanični kalendar Ujedinjenih nacija. Kao dan obeležavanja ekološke svesti i zajedništva na našoj plavoj planeti, Dan planete Zemlje  je ustanovljen i kao jedan od datuma kojem je tradicionalno posvećena manifestacija naše dve ustanove – Centra i JP „Beogradska tvrđava“.

Na taj dan, okupili smo se u ekološkom ambijentu gradske oaze Kalemegdana da uz inkluzivan muzički i kreativni sadržaj obeležimo Dan planete Zemlje. Ova manifestacija je okupila korisnike dnevnih boravaka Centra, bend „Ritam srca“ korisnika doma u Jabuci, Muzičku školu „Mokranjac“, volontere Rotarakta, đake OŠ „Drinka Pavlović“ i restoran „Mekdonalds“.

Zagađena ili ne, Zemlja bi mogla postojati i bez nas, ali ne i mi bez nje.

Zato se okupljamo i na ovaj dan na kreativan i umetnički način, kao zajednica stanara svemirskog broda Zemlja. Kao prijatelji i komšije. Kao porodica.

Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju i Javno preduzeće Beogradska tvrđava ostvaruju već tradicionalnu saradnju sa ciljem socijalne integracije osoba sa ometenošću i skretanja pažnje javnosti na ovu često marginalizovanu populaciju. U sklopu dosadašnje saradnje ove dve institucije najvažniji aspekti su trajna izložba radova korisnika na prostoru Kalemegdana pod sloganom „Mogu i ja!“ i brojne manifestacije muzičkog, sportskog, kreativnog i umetničkog profila koje su privukle veliku pažnju javnosti.