Obeležen Međunarodni dan osoba sa autizmom

Датум објаве: 08.04.2014.

Obeležen Međunarodni dan osoba sa autizmom

2. april – Svetski dan osoba sa autizmom obeležen je danas u Beogradu, centralnom manifestacijom koja je okupila decu i odrasle sa autizmom, članove njihovih porodica i javne ličnosti, pod motom „Roditelji osoba sa autizmom imaju jednu želju, a koja je tvoja…“

Na Trgu je tradicionalno postavljeno „Jaje lepih želja“, metalna konstrukcija visine 2,5 metra, u koju su građani ulazili i na parčetu papira ostavljali poruke podrške osobama sa autizmom i njihovim porodicama.

Korisnici Centra su učestvovali u interaktivnim radionicama i aktivnostima organizovanim za ovu priliku zajedno sa sugrađanima, vaspitačima i rukovodstvom Centra.

Gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić je istakao da su struka, preciznije Defektološki fakultet, klubovi roditelja i gradska vlada usaglasili stavove o izgradnji Centra za autizam na parceli opštine Zvezdara, u Denkovoj Bašti. On je najavio da će „Sekretarijat inicirati da buduća gradska vlada u drugoj polovini godine uradi detaljni tehnički projekat ovog centra, u saradnji sa CIP-om“. Postoje i planovi da beogradski Centar za socijalno preduzetništvo radno angažuje i ovu kategoriju sugrađana, rekao je Matić.

Beograd je, kao i prošle godine, bio deo svetske kampanje „Light it up blue“, koja se sprovodi u čitavom svetu povodom ovog dana. U našem gradu u plavo su obojene najznačajnije institucije, kao što su Gradska skupština, Spomenik knezu Mihailu, Narodna skupština, Most na Adi, Hram Svetog Save.

Udruženje „Autizam – pravo na život“ i Gradska opština Vračar povodom svetskog dana autizma organizovali su tribinu „Autizam – tragedija dece 21. veka, autizam – dijagnoza, šta posle?“