Održan sedmi Sabor čovekoljublja Srbije

Датум објаве: 20.09.2023.

Održan sedmi Sabor čovekoljublja Srbije

Sedmi Sabor čovekoljublja Srbije, održan je danas u parku na Banovom brdu uz učešće trideset ustanova socijalne zaštite iz Srbije, među kojima su bili i korisnici Centra iz DB Čukarica, kao i učesnika iz Republike Srpske i Crne Gore. Organizatori već tradicionalne humanitarne manifestacije su Crveni krst Čukarice i opština Čukarica.
Učesnici su, ovom prilikom, predstavili kreativnost i bogatstvo rukotvorina svojih korisnika. Tokom trajanja manifestacije organizovana je i akcija dobrovoljnog davanja krvi na kojoj su krv dali posetici Sabora.

Ovogodišnji Sabor čovekoljublja Srbije otvorio je Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Živimo u vremenu u kojem pojedinac postaje centar sveta, a kada je pojedinac centar sveta, onda je taj svet nešto što prerasta u izobilje sebičluka u kojem se narušava i razdire porodica kao osnovna ćelija društva iz kojeg potiče sve“, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i istakao da je u današnje vreme promovisanje čovekoljublja, nešto što je retko, i što zaslužuje svaku pohvalu i podršku, jer ponekad predstavlja borbu sa vetrenjačama.

„Mi smo društvo u kojem stari zauzimaju veoma značajan procenat našeg stanovništva, kada je već to tako to znači da je zadatak jasan, oni koji su mlađi treba da budu spremni da im priteknu u pomoć”, ocenio je Selaković i dodao da je mnogo onih kojima potrebna pomoć.

Selaković ja rekao da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ima blisku i partnersku saradnju sa organizacijom Crvenog krsta, koja će u narednom periodu biti još više unapređena i ojačana.

Prisutne je pozdravio predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić, koji je podsetio da je želja da se pomogne, pokaže solidarnost, ali i okupi i druži, podstakla je Crveni krst Čukarice i opštinu Čukarica da pokrenu ovu divnu manifestaciju, kao misiju solidarnosti i čovekoljublja.

„Sabor čovekoljublja je manifestacija nastala sa namerom da poveže sve ljude dobre volje sa onima kojima je pomoć i podrška potrebna i kao takva je stekla veliku podršku kako građana tako i institucija“, rekao je predsednik Kolarić i izrazio zahvalnost ministru Nikoli Selakoviću koji je otvorio ovogodišnji Sabor i svim učesnicima i gostima koji su podržali Sabor, kao i mališanima sa Kosova i Metohije, članovima KUD-a „Kriva reka“, koji učestvuju na Saboru i gosti su Crvenog krsta .

Prisutnima su se obratili i predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr Dragan Radovanović i sekretar Crvenog krsta Čukarica i idejni tvorac Sabora Zvezdan Bradić. Manifestaciji su prisustvovali predsednica Skupštine GO Čukarica Lidija Jovanović, pomoćnik ministra Miladin Brković, član Veća opštine Čukarica Aleksandrar Blagojević.

Kao i svake godine, za iskazanu solidarnost i čovekoljublje, preduzećima, institucijama i pojedincima dodeljene su nagrade „Čari čovekoljublja“ u pet kategorija, a uručio ih je ministar Nikola Selaković.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su članovi KUD-a „Kriva reka“, korisnici Ustanove za decu i mlade Sremčica i ŠOSO „Sveti Sava“, kao i ansambli „Ima dana“ i „Starogradska Srbija“.

 

Izvor: GO Čukarica