Održana sednica Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom grada Beograda

Датум објаве: 01.12.2016.

Održana sednica Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom grada Beograda

U Starom dvoru 30. novembra održana je druga sednica Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, kojoj je predsedavao gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Na sednici su predstavljeni rezultati rada radnih grupa koje su formirane u okviru ovog saveta, kao i predlozi za dalje unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

Članovi Saveta, među kojima je i direktor Centra Petar Jordanov, složili su se da je za položaj ovih osoba najvažnije njihovo ekonomsko osnaživanje. U tom cilju narednih dana biće potpisana dva sporazuma koji se odnose na obuku osoba sa invaliditetom. Obuke se sprovode u odnosu na podatke Nacionalne službe za zapošljavanje, koji pokazuju šta tržište i poslodavci zahtevaju. U tom smislu, preko 50 osoba će proći šestomesečne obuke iz IT industrije, a biće organizovano i 100 obuka za sticanje veština u sferi kozmetike. Polaznici obuke će dobiti i tablet uređaje, gde će moći da se informišu o svemu preko specijalne aplikacije.

Kada je reč o oblasti zdravstva, predlog članova Saveta je da se naredne godine organizuju edukacije medicinskog osoblja u domovima zdravlja, kako bi se obučili na koji način treba da rade sa osobama sa invaliditetom. Osim toga, razmatra se nabavljanje opreme za domove zdravlja koja će biti prilagođena toj populaciji.

Jedna od tema sednice bila je i pristupačnost javnim ustanovama, a predlog je da gradska preduzeća u svoje planove za narednu godinu unesu i izgradnju rampi kako bi ove osobe mogle da im pristupe. JKP „Gradsko stambeno”  je već završilo taj projekat u svom objektu, a osim toga kol-centar ovog preduzeća je od nedavno prilagođen osobama sa invaliditetom.

Kada je reč o deci, biće uspostavljena bliža saradnja sa Kulturnim centrom Beograda, koji je potpuno prilgođen osobama sa invaliditetom, a od naredne godine deca će biti kontinuirano podržavana kroz razne vrste programa.

Tema sednice je bio i javni prevoz, a s obzirom na to da će sledeće godine biti menjana stajališta gradskog prevoza, predlog je da se ona prilagode osobama sa invaliditetom, kako bi oni zahvaljujući sistemu zvučnog obaveštavanja znali koje vozilo stiže na stajalište.
Na sednici je usvojen i predlog za obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra.
Grad Beograd osnovao je ovaj savet polazeći od realnih potreba osoba sa invaliditetom na teritoriji grada Beograda, a shodno Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom, Zakonu o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, Zakonu o socijalnoj zaštiti i Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Izvor: Beoinfo