Položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade DB Lazarevac

Датум објаве: 30.09.2019.

Položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade DB Lazarevac

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić položio je u Lazarevcu kamen temeljac za budući objekat Dnevnog boravka za decu i omladinu ometenu u razvoju. Kamen temeljac za objekat u Ulici Dušana Petrovića Šaneta 80a položili su i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević i predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić.

Postavljanju kamena temeljca prisustvovali su i direktor Cenra Petar Jordanov kao i predstavnik izvođača, tehnički direktor W.D. Concord West-a Aleksandar Petrović.

Goran Vesić je istakao da je ovaj objekat važan jer pokazuje koliko se mi razvijamo kao društvo.

“Radi se o dnevnom boravku za decu ometenu u razvoju, a njih trenutno ima 32-je u Lazarevcu. Ovo će biti novi objekat, najmoderniji i u skladu sa svim evropskim standardima kakvi su svi naši objekti. U ovom trenutku na teritoriji Beograda ima 630 dece koja koriste ovakvu vrstu usluge na teritoriji 15 gradskih opština. Ovo pokazuje da mi postajemo jedno ozbiljno društvo koje vodi računa o svakom svom članu, a najviše o onima kojima je pomoć najviše potrebna” – istakao je Vesić.

On je dodao da to što se danas gradi u Lazarevcu, govori da je Grad Beograd počeo mnogo više da vodi računa o prigradskim opštinama kao i da više nema politike da se sve ulaže u centar grada.

“Osim ovog objekta, u Lazarevcu smo završili porodilište,  u Mirosaljcima počinjemo rad  na vrtiću, počećemo uskoro u Stepojevcu. Sve to govori da pokušavamo da ostvarimo cilj da se svaki deo Beograda ravnomerno razvija i da svi osete da su građani istog grada. Zato će od 8. decembra početi da radi linija Bg voza direktna veza Lazarevac – Beograd” – naglasio je zamenik gradonačelnika.

On je podsetio da javnu infrastrukturu treba da imaju svi građani a to znači put, kanalizaciju, vodovod i javni prevoz.

“To je moguće jer sada budžet grada iznosi više od milijardu evra i mi konačno možemo da radimo ovakve objekte. Sve je to povezano sa politikom koju vodi predsednik Aleksandar Vučić. Da nije politike koju on vodi u ovoj zemlji ne bi bilo investicija, a grad je pun kranova. Ni ovog objekta ne bi bilo da nije Vlade Republike Srbije i ovo je još jedan primer saradnje republike, vlade i grada. U ovaj objekat je novac uložila vlada, Kancelarija za javna ulaganja, a posao sprovodi grad” – zaključio je Vesić.

Nataša Stanisavljević je zahvalila svim prisutnima na podršci i rekla da je danas veliki dan za socijalnu zaštitu Grada Beograda i opštinu Lazarevac.

“Za 240 dana, a nadamo se i malo ranije ovde ćemo imati novi dnevni i najsavremeniji objekat za decu sa smetnjama u razvoju. Ovo je zajednički projekat Vlade Republike Srbije i Grada Beograda i zahvaljujem Kancelariji za javna ulaganja koja je izdvojila sredstva za izgradnju i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, jer će Grad kompletno opremiti objekat sa nameštajem i svom neophodnom opremom” – rekla je Stanisavljević i zahvalila inicijatorima ovog projekta Bojanu Steviću i Bojanu Sinđeliću.

Ona je  naglasila da su svi zajedno radili dve godine da bi se došlo do temelja za izgradnju.

“On će biti duplo veći od postojećeg dnevnog boravka i imaće 515 kvadrata. Sadržaće velike prostorije, kuhinju, fiskulturnu salu, ambulantu, senzornu sobu, sobe za radionice i veliko dvorište. Na ovaj način Grad Beograd i Sekretarijat za socijalnu zaštitu pokazuje brigu za svoje korisnike i građane i pružaju najbolju moguću socijalnu pomoć za svoje sugrađane” – rekla je ona.

Bojan Stević je izrazio zadovoljstvo što Lazarevac dobija ovakav objekat i što Vlada Srbije finansira ovaj objekat uz podršku grada Beograda i opštine Lazarevac.

“To je pokazatelj dobre sprege i saradnje lokalne samouprave, Grada Beograda i države Srbije” – naglasio je Stević.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić je istakao da je poput Beograda i Lazarevac grad kranova, ali i da to govori o brizi Grada Beograda za sve njegove sugrađane bez obzira gde žive, na periferiji ili u centru.

Majka jednog od korisnika, Jasmina Petrović zahvalila je svima koji su imali ulogu u podizanju ovog objekta ističući da će deca imati ovde mnogo bolje uslove za rad.

Budući Dnevni boravak moći će da primi 40 korisnika, a rok za izgradnju objekta je 240 dana.

 

Izvor: Beoinfo