Potpisani Posebni kolektivni ugovori sa gradskim ustanovama socijalne zaštite, prvi posle 30 godina

Датум објаве: 19.12.2019.

Potpisani  Posebni kolektivni ugovori sa gradskim ustanovama socijalne zaštite, prvi posle 30 godina

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da su danas potpisani posebni kolektivni ugovori kod poslodavca, prvi u poslednjih trideset godina koje Grad Beograd sklapa sa četiri ustanove socijalne zaštite. U ime Gradske uprave Grada Beograda, ugovore je potpisala gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, a u ime Gradskog centra za socijalni rad, Prihvatilišta za decu Beograda, Prihvatilišta za odrasla i stara lica i Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa smetnjama u razvoju direktori i predstavnici sindikata.

Vesić je tom prilikom poručio da novac koji dobija oko hiljadu zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite ne može da nadoknadi sav trud, rad i ljubav koji zahteva ovaj posao, ali da se Grad Beograd trudi da položaj radnika i nadoknada za sve budu znatno bolji.

– To radimo najpre poboljšavanjem uslova rada, ali i materijalnog položaja zaposlenih. Posebno mi je drago što će i zaposlenima u institucijama socijalne zaštite ove godine biti isplaćena solidarna pomoć u iznosu od dvadeset hiljada dinara i nadam se da ćemo naredne godine moći da izdvojimo i više – naveo je Vesić, ističući veliki angažman zaposlenih i dodajući da im pripada i više od toga.

Posebni kolektivni ugovori predviđaju i pravo na jubilarne nagrade, besplatne lekarske preglede, novogodišnje poklone za decu zaposlenih (do 15 godina) i niz drugih povoljnosti za zaposlene, precizirao je Vesić.

On je zaposlenima zahvalio na poslu koji obavljaju i poručio da će Grad Beograd nastaviti da ulaže u sistem socijalne zaštite.

– Potpuno smo svesni značaja koje ustanove socijalne zaštite imaju u našem društvu. Zrelost jednog društva ogleda se u tome kako se odnosi prema najstarijima, najmlađima i najugroženijima – rekao je Vesić.

Nataša Stanisavljević je izrazila veliko zadovoljstvo što je danas postignuto nešto što je, kako je navela, započeto u prošlom veku. Ona je naglasila opredeljenost resornog sekretarijata i Grada Beograda da se sistem socijalne zaštite učini boljim, kako za zaposlene tako i za korisnike.

– Zaposleni su pokretači socijalne zaštite u Beogradu i svakodnevno brinu o ljudima, te bez njih ovaj sistem ne bi bio moguć. Zato mi je zadovoljstvo što potpisani ugovori omogućavaju veća prava i davanja, a samim tim i bolji položaj radnika – rekla je Nataša Stanisavljević, ukazujući na istorijski značaj ovog događaja.

Ona je zahvalila svima koji su učestvovali u pregovorima i ukazala da je budžet za socijalnu zaštitu za narednu godinu veći za 130 miliona dinara, što će doprineti daljem poboljšavanju uslova rada u ustanovama socijalne zaštite i omogućiti nove usluge u ovoj oblasti.

Nataša Stanisavljević se osvrnula i na postignute rezultate, podsećajući da je Prihvatilište za decu dobilo nov i savremen objekat, na koji se čekalo dve decenije, zatim otvoren je objekat „Predah plus”, dva nova objekta Centra za socijalni rad i počela je izrada projektne dokumentacije za nov objekat u Barajevu, dok se sledeće godine očekuje i izrada projekta za novi objekat prihvatilišta za beskućnike.

Nakon potpisivanja ugovora obratili su se i predstavnici sindikata, koji su izrazili zadovoljstvo zbog postignutog dogovora i potpisanih ugovora sa gradom, ukazujući na značaj i veliki napredak u pravima zaposlenih.

Izvor: Beoinfo