Sajam socijalne zaštite

Датум објаве: 12.02.2013.

Sajam socijalne zaštite

sajam
Prvi sajam socijalne zaštite u našoj zemlji održan je 10. Februara na Beogradskom sajmu. Sajam koji realizuje Ministarstvo rada i socijalne politike okupio je nstitucije koje pružaju usluge socijalne zaštite iz cele Srbije. Na Sajmu je učestvovalo preko 130 izlagača koji su na svojim štandovima prikazali deo onog što sistem socijalne zaštite u Srbiji obezbeđuje korisnicima svojih usluga.

Ministar Rasim Ljajić je, otvarajući sajam, rekao da je za očuvanje sistema socijalne zaštite važan partnerski odnos, odnosno saradnja sa nevladinim organizacijama, lokalnim samoupravama i svima onima koji mogu da doprinesu uređenju tog sistema. Direktorka Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Judita Rajhenberg je rekla da je dobro to što se sve veći broj opština uključuje u pružanje usluga. Zamenik gradonačelnika, Milan Krkobabić, istakao je da gradu i republici predstoji utemeljenje socijalnog preduzetništva.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je kazao da socijalna inkluzija u vreme krize preuzima svoje pravo značenje i da se mora pokazati posvećenost u pomaganju onima kojima je to neophodno. Otvaranju su prisustvovali i članovi Gradskog veća Nataša Milošević i Darko Božić. Naša Ustanova je predstavila svoja dostignića u sprovođenju usluga socijalne zaštite, radove korisnika nastalih u radionicama za radno-okupacionu terapiju, projekte kojima se unapređuje nivo postojeće usluge i tretmana korisnika, kao i planove za nove vrste usluga, izgradnju i opremanje novih organizacionih jedinica Centra u saradnji sa Osnivačem.

Ovo je, takođe, bila dobra prilika da se razmene iskustva i primeri dobre prakse u oblasti socijalne zaštite kao i da se potencijalni korisnici i njihovi roditelji upoznaju sa mogućnostima i vrstama usluga pojedinih ustanova.