Svetski dan humanosti

Датум објаве: 20.08.2015.

Svetski dan humanosti

19. avgust 2015. Svetski dan Humanosti, humanitarna organizacija  „Novi beograd“ je obeležila šetnjom kroz centar grada, u čemu su joj se pridružili i korisnici Centra (DB Šekspirova), sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na probleme sa kojima se suočavaju oni koji se nađu u teškim životnim situacijama i kojima je neophodna  pomoć.
U “Šetnji humanosti,“ od Terazija do Trga Republike,učestvovali su predstavnici brojnih organizacija, udruženja i fondacija, među kojima i Fondacija “Ana i Vlada Divac,“ Fondacija “Novak Đoković,“ Humanitarna organizacija “Radost deci,“ organizacija “Podrži život,“  BELhospice, Delta humanitarni fond, Savez MNRO Srbije, Beogradsko udruženje za pomoć osoba sa autizmom, Centar za unapređenje društva, Udruženje Čika Boca,  “Dečje srce” i drugi, kao i poznate ličnosti među kojima su bili atletičar Dragutin Topić i glumac Aleksandar Radojičić.

Direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac“ Ana Koešal se složila da su Srbi humana nacija -“Od osnivanja, pre osam godina, verujemo u humanost i zato radimo sa najugroženijima – izbeglima, raseljenima, mladima, samohranim majkama“, rekla je Koešal. Istakla je da je današnji dan veoma važan i zahvalila Humanitarnoj fondaciji Novi Beograd što je pokrenuta akciju okupljajući na jednom mestu najveće fondacije u Srbiji.

Maja Jovanović, iz Fondacije „Novak Đoković“, navela je da je sjajna stvar da su danas sve fondacije zajedno na jednom mestu i da je to šansa da primerom pokažu sugrađanima da nije teško biti human.

Svetski dan humanitarnih radnika obeležava se na ovaj dan, u znak sećanja na napade na kancelarije UN u Bagdadu pre 12 godina, kada je poginulo dvadeset dvoje humanitaraca među kojima je bio i tadašnji specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Serđo de Mela.