Treći međunarodni Rakovički karneval

Датум објаве: 31.03.2015.

Treći međunarodni Rakovički karneval

29. mart – Ovog vikenda Rakovica je ponovo bila prestonica karnevalske zabave tokom Trećeg međunarodnog Rakovičkog karnevala, održanog u nedelju 29. marta. Tačno u podne deo ulice Patrijarha Joanikija pretvorio se u karnevalsku pistu za 60 karnevalskih trupa sa preko 2000 karnevalista koji su u kostimima i pod maskama prodefilovali ovim delom Rakovice pred velikim brojem posetilaca a naročito dece.

Čast Rakovice su i ove godine branile karnevalske trupe iz rakovičkih osnovnih i srednjih škola, predškolskih ustanova i Dnevnog boravak Borska, zajedno sa velikim broj karnevalista iz drugih gradova u Srbiji, u kojima postoji duga tradicija održavanja ove manifestacije.

I ovoga puta u Rakovicu su došli gosti iz inostranstva – karnevalske trupe iz Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, i Italije (Venecija). Na nedavno završenom Venecijanskom karnevalu, potpisana je Povelja o prijateljstvu i saradnji karnevala u Veneciji i Rakovičkog karnevala Posebni gosti karnevala i ove godine bili su predstavnici Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC), gde je Rakovica član još od 2013. godine.

Glavni performans izvodo se kod glavne bine, ispred žirija Karnevala, koji je birao tri najbolje grupe u konkurenciji najbolje grupne maske, najboljeg performansa i najbolje alegorije.

Prethodno, za učesnike karnevala je u Starom dvoru održan prijem, čiji je domaćin bio gradski menadžer Goran Vesić, koji je gostima poželeo dobrodošlicu u prestonicu i poželeo im ugodan boravak.