Trideseti jubilarni konkurs “Železnica očima dece 2013.”

Датум објаве: 12.12.2013.

Trideseti jubilarni konkurs “Železnica očima dece 2013.”

U sredu, 11. decembra, u 12 časova u velikoj galeriji Železničkog muzeja u Beogradu svečano je otvorena tradicionalna izložba „Železnica očima dece“, koju Železnički muzej ove godine organizuje jubilarni, trideseti, put.

Ove godine pristiglo je nešto više od četiri hiljade radova dece iz 88 osnovnih škola, 1 škole za decu sa smetnjama u razvoju, 1 ustanove – DB Šekspirova i 22 predškolske ustanove u Srbiji. Stručni žiri Železničkog muzeja ispred „Železnica Srbije“ dodelio je po tri ravnopravne nagrade za najbolji likovni rad, za grafiku, kao i tri ravnopravne nagrade žirija. Deci predškolskog uzrasta dodeljeno je pet ravnopravnih nagrada za likovni rad. Za pet primljenih radova, korisnici DB Šekspirova nagradjeni su diplomom. Ove godine dodeljena je i nagrada za najboljeg likovnog pedagoga.

Na poziv srpskih železnica, ovogodišnji nagradni konkurs podržala je kompanija Ruskih državnih železnica – „RŽD International“, koja je zajedno sa domaćinom – „Železnicama Srbije“ nagradla i najtalentovanije učesnike konkursa. Takodje, specijalni gost konkursa – „RŽD Internešnl“ dodelio je na izložbi nagrade u kategorijama „Voz budućnosti“ i „Najrealističniji prikaz železnice“.

Ovaj dečji konkurs je najveći likovni konkurs u Srbiji. Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, „Železnice Srbije“ teže da očuvaju ovu jedinstvenu likovnu manifestaciju i motivišu decu predškolskog i školskog uzrasta, kao i nastavnike, da razvijaju maštu i afirmišu talenat.

Izlozbu je otvorio Upravnik Železničkog muzeja, Siniša Jočić, deci i prisutnima se obratio i Generalni direktor ruskih Železnica Sergej Aleksejevič Pavlov a potom je ispred „Železnica Srbije“, nagrade dobitnicima podelio pomoćnik generalnog direktora ŽS, Zoran Lukić. Otvaranju izložbe „Železnica očima dece 2013“, pored učesnika konkursa, prisustvovali su članovi poslovodstva srpskih Železnica, predstavnici “RŽD Internešnl” u Srbiji na čelu sa generalnim direktorom, predstavnici ministarstava, Ambasade Ruske Federacije i drugih institucija.