U Dečjem kulturnom centru obeležen Međunarodni dan osoba sa autizmom

Датум објаве: 03.04.2018.

U Dečjem kulturnom centru obeležen Međunarodni dan osoba sa autizmom

2. april – Pod sloganom „Srušimo barijere za autizam zajedno” u Dečjem kulturnom centru Beograda obeležen je Međunarodni dan osoba sa autizmom. Tim povodom priređene su izložba likovnih radova osoba sa autizmom, interaktivne radionice i muzički program u kojima su ušestvovali korisnici DB Kornelije i DB Sunce.
Događaju je prisustvovala i Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević koja je podsetila da se odgovornost društva ogleda u odnosu prema najmlađima, najstarijima i osobama kojima je ta pomoć potrebna.

– Naša je obaveza da skrenemo pažnju sa kakvim se problemima susreću osobe sa autizmom i njihove porodice, i šta je to što kao društvo možemo da uradimo da im pomognemo – istakla je Stanisavljevićeva.

Ona je podsetila je da je Grad Beograd u poslednje četiri godine uveo nove usluge socijalne zaštite kao što je lični pratilac za decu sa smetnjama u razvoju, a čiju uslugu koriste i deca sa autizmom. Takođe je dodala da se radi sanacija i rekonstrukcija dnevnih boravaka za osobe sa invaliditetom, među kojima su i dva dnevna boravka namenjena za osobe sa autizmom.

– Otvoren je nedavno Dnevni boravak u Ovči, očekuje se i otvaranje prvog dnevnog boravka u Sopotu čime su ukinute liste čekanja. Takođe, Grad Beograd od ove godine uvodi novu uslugu – Predah plus, kojom je predviđeno istovremeno pružanje usluge za 50 korisnika, među kojima su i osobe sa autizmom – zaključila je gradska sekretarka.

Predsenik Beogradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Mirko Gojić zahvalio je Gradu Beogradu i resornom sekretarijatu na pomoći, ali i dodao da je potrebno još mnogo posla kako bi se osobe sa autizmom i njihove porodice osećale sigurno.

Na manifestaciji su učestvovali Minja Subota, Bojana Stamenov, Đura i Mornari, kao i Dečji hor „Čarolija”.

Foto: DKC Beograd