Uticaj hortikulturne radionice na osobe višestruko ometene u razvoju

Датум објаве: 04.09.2015.

Uticaj hortikulturne radionice na osobe višestruko ometene u razvoju

Radni terapeut  Sandra Petrović, dipl. ing pejzažne arhitekture inicirala je, uz stručnu pomoć psihologa Gorana Bogdanovića,  istraživanje efekta hortikulturne radionice na korisnike raznovrsne hronološke dobi i različite vrste i stepena ometenosti. U istraživanje je uključeno  15 naših  korisnika, a periodično nam se pridruže i korisnici DB Sunce.

Nakon inicijalne procene  napravljen je početni  profil funkcionisanja  po parametrima  koji se ispituju (rizično  ponašanje, produženi osećaj zadovoljstva, snižavanje sklonosti organizma stresnom reagovanju, poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja, osećaj pripadnosti zajednici). Planirana evaluacija uticaja radionice  je prva – nakon 6 meseci  i završna procena  nakon godinu dana.
Radionica  je počela sa tretmanom  početkom marta i sprovodila se  se dva puta nedeljno na Šumarskom fakultetu, na obodu Košutnjaka  višehektarske površine.  S obzirom na dnevna  organizaciona dešavanja u Boravku, planirana dinamika odvođenja korisnika nije  u potpunosti  ispoštovana, pa je iz tog razloga vreme realizacije  radionice  produženo i  intenzivirano  na 3 puta nedeljno.

 

Akcenat u početnoj fazi istraživanja je na adaptaciji korisnika, njihovom  kontaktu sa prirodom  i svim prednostima koje dodir sa prirodom  nosi. Socijalizacija korisnika je sastavni deo  svih aktivnosti  kada se napušta boravak.

Prva faza je setva kada sejemo dekorativne  trave i sezonske  cvetnice, za početak u stakleniku ,  a za završnu fazu  setve semena   pripremamo  otvorene leje.  Sejali smo ukrasni grašak i tikvice, neven, noćnu frajlu, lavandu i prkos koji sada ulepšavaju zelenu površinu oko našeg Boravka svojim izgledom i mirisom, pa je i kvalitet  dnevnog  boravka  naših korisnika poboljšan.

Druga faza je nega klijavaca (zalivanje, okopavanje, praćenje razvoja ).

Treća faza je njihovo  presađivanje  u male saksije  i  dalja nega radi krajnjeg cilja. Tako ćemo tikvice koje su rodile dekorisati  da bi smo ih podarili  roditeljima povodom neke zgodne prilike. Prikupili smo i mahune  ukrasnog  graška i čuvaćemo ih do proleća kada će se ponovo posejati.  Prikupljeni  plodovi  četinara (šišarke, žirevi, lešnici….)  prelakirani i obojeni mogu da se iskoriste na razne načine.

 

Tokom odvijanja hortikulturne radionice zapažene su pretpostavljene dobrobiti, pa tako  svi korisnici vrlo motivisano ulaze u rad i kvalitet, kao i efikasnost uloženog rada    znatno su poboljšani. Priroda im jako prija što se primeti po opuštenom ponašanju, boljom i spontanijom komunikacijom i , što je najvažnije, redukcijom nepoželjnog ponašanja po povratku u Boravak.  Ali, krajnji rezultat  uticaja hortikulturne radionice  objavićemo po okončanom istraživanju.