VIII Nacionalne igre Specijalne olimpijade

Датум објаве: 27.05.2013.

VIII Nacionalne igre Specijalne olimpijade

Grad Kragujevac je od 23. do 25. Maja bio domaćin 8. Nacionalnih igara Specijalne olimpijade na kojoj je učestvovalo oko 250 sportista iz 12 klubova sa teritorije Republike Srbije na sportskim terenima hotela “Šumarice“. Specijalna olimpijada Srbije je najveće takmičenje u našoj zemlji na kojem se takmiče sportski klubovi za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju.

„Olimpijada postoji od 2002. godine, a zahvaljujući Ministarstvu omladine i sporta, došli smo do nivoa da naši sportisti sada imaju potpuno isti rang kao i sportisti iz redovne populacije“ – rekao je na konferenciji za medije Aleksandar Stanojević direktor Specijalne olipmijade Srbije. Značaj je ogroman, a interovanje za učešće sve veće. Specijalna olimpijada organizuje više od 20 lokalnih takmičenja godišnje u raznim sportovima (košarka, fudbal, atletika, stoni tenis), u kojima učestvuje više od 1.000 sportista. „Trudimo se“, kazao je Stanojević, „da im pružimo šansu jer to donosi radost, ali i poboljšava kvalitet života dece sa posebnim potrebama“.

Ove godine, prema rečima Nebojše Jevremovića predsednika Sportskog kluba “Pčelice“ takmičari su se nadmetali u sledećim disciplinama: muška košarka, fudbal za žene, plivanje, stoni tenis, atletika a prvi put su organizovane i igre u boćanju na terenu Zavoda za smeštaj odraslih lica “Male Pčelice”.

Korisnici DB Čukarica, Ivana Stefanović i Miloš Tomić, učestvovali su u takmičenju, osvojivši medalje, Ivana zlatnu u plivanju a Miloš bronzanu u atletici.