Vredna donacija sportsko-rekreativne opreme za decu i omladinu

Датум објаве: 21.09.2017.

Vredna donacija sportsko-rekreativne opreme za decu i omladinu

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, direktor Unicefa u Srbiji Mišel Sen-Lo i direktor Centra Petar Jordanov uručili su danas donaciju sportsko-rekreativne opreme za decu sa smetnjama u razvoju u Beogradu. Donacija, koja je uručena u Dnevnom boravku u Šeksipirovoj, deo je šireg projekta „Sport za sve” sa ciljem da se promoviše socijalna inkluzije dece sa smetnjama u razvoju kroz sport, rekreaciju i igru.

Nataša Stanisavljević je tom prilikom istakla neizmernu zahvalnost Unicefu, organizaciji sa dugogodišnjim respektabilnim iskustvom u pružanju podrške deci širom sveta.

– Integracija dece i mladih sa smetnjama u razvoju u širu društvenu zajednicu upravo i započinje na polju sportsko-rekreativnih i zabavnih aktivnosti. Stoga će ova nabavka opreme i rekvizita znatno doprineti realizaciji sportsko-rekreativnih aktivnosti i dati doprinos unapređenju socijalne inkluzije za 580 korisnika ove ustanove, koji borave u 13 dnevnih boravaka – istakla je Nataša Stanisavljević.

Ona je najavila da će Grad Beograd do kraja 2017. godine otvoriti još dva dnevna boravka, i to u Ovči i u Sopotu, čime će se povećati kapacitet ove ustanove.

– Spremni smo da i ubuduće, upravo kao i do sada, ulažemo napore kako bismo olakšali život naših sugrađana. Na tome ćemo raditi kako samostalno tako i u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama, udruženjima građana, fondacijama, donatorima kako bi Beograd bio grad bez barijera – navela je Stanisavljevićeva.

Donacija u opremi, kao i prateća stručna podrška, olakšaće i unaprediti kvalitet rada i kao takva predstavlja dodatni podstrek i samim ustanovama. Više od svega, značaj ovakve vrste podrške na najbolji mogući način pokazala su sama deca. Osim neizmerne radosti koju nosi darivanje, deca su odmah na licu mesta pokazala svoje potencijale i koliko je sportsko-rekreativna oprema podsticajna za njih.

– Sport unapređuje i fizičko i mentalno zdravlje. On osnažuje decu da prepoznaju i dalje jačaju svoje potencijale, a isto tako doprinosi socijalnoj inkluziji dece sa smetnjama u zajednicu. Zajedno radimo na izgradnji inkluzivnog društva koje objedinjava sve svoje različitosti – izjavio je Mišel Sen-Lo.

Direktor Centra, Petar Jordanov, je istakao značaj sporta za korisnike usluga Dnevnog boravka, te da je on „broj jedan” u svim aktivnostima, i zahvalio svima u ime dece i omladine.

Vrednost donacije je oko trideset hiljada dolara i namenjena je za 13 dnevnih boravaka u okviru Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Beograd, Centar za smeštaj odojčadi, dece i omladine „Zvečanska” i Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda. Omogućena je zahvaljujući finansijskoj podršci NCR fondacije, a deo je šireg projekta „Sport za sve” Unicefa i Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda.

Osim donacije u opremi, ovaj projekat uključuje podršku unapređenju stručnih kapaciteta zaposlenih, kao i realizaciju niza mesečnih sportskih inkluzivnih manifestacija i kontinuiranih nedeljnih zajedničkih sportsko-rekreativnih aktivnosti za decu sa smetnjama i bez smetnji u razvoju i invaliditeta, koje će se sprovoditi do kraja ove godine.

Izvor: Beoinfo