Zamenik gradonačelnika Vesić uručio ključeve novih vozila Centru

Датум објаве: 25.08.2020.

Zamenik gradonačelnika Vesić uručio ključeve novih vozila Centru

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić uručio je danas na platou ispred Starog dvora ključeve dva nova kombi vozila Centru. Događaju su prisustvovali sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i direktor Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa smetnjama u razvoju Petar Jordanov.

Vesić je podsetio da su Grad Beograd i sve druge lokalne samouprave, kao i Republika Srbija, smanjili budžete zbog pandemije virusa korona, ali da su izdaci za ustanove socijalne zaštite, kao i obrazovanje i dečju zaštitu, ostali nepromenjeni.

– Trudimo se da u tim oblastima zadržimo nivo davanja koji je bio aktuelan na početku godine, pre početka pandemije i svega što je usledilo. Upravo zbog toga jedan od projekata koje nismo želeli da zaustavimo jeste nabavka vozila za Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa smetnjama u razvoju. U pitanju su dva kombi vozila i sada ovaj centar raspolaže sa 15 ovakvih vozila. Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa smetnjama u razvoju vodi brigu o oko 600 korisnika u ukupno 15 objekata – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, u centralnim delovima grada prevoz korisnika ove ustanove obavlja se autobusima koje obezbeđuje JKP GSP „Beograd”, dok je u prigradskim naseljima tu obavezu na sebe preuzeo Grad Beograd, odnosno Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa smetnjama u razvoju.

– U poslednje četiri godine kupljeno je ili dobijeno donacijama sedam od pomenutih 15 vozila koje Centar ima na raspolaganju, što znači da je polovina voznog parka obnovljena u tom periodu. Iskoristiću ovu priliku da pozovem sve kompanije koje posluju na teritoriji Beograda i koje su društveno odgovorne, da se uključe u akciju nabavke vozila za ustanove socijalne zaštite. U pitanju je osetljiva kategorija našeg društva i svi bi trebalo da uložimo dodatni napor kako bi korisnici ustanova socijalne zaštite videli da su apsolutno zaštićeni i da društvo misli na njih – dodao je Vesić.

On je istakao da je gradu Beogradu potrebno još ovakvih vozila i pozvao kompanije koje uspešno posluju da se uključe u ovu akciju.

– Razumem i činjenicu da je i njihovo poslovanje bilo ugroženo pandemijom, ali se nadam da će nakon normalizacije situacije pronaći način da pomognu rad Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa smetnjama u razvoju, kupovinom vozila ili na neki drugi način. Na taj način bi deci, korisnicima usluga Centra, omogućili veći komfor, udobniji i sigurniji prevoz – poručio je Vesić.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević zahvalila je zameniku gradonačelnika na podršci za unapređivanje rada Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa smetnjama u razvoju i poručila da će dva nova kombi vozila konkretno značiti bolje uslove za korisnike.

Ona je podsetila da Grad Beograd pruža kompletnu uslugu koisnicima boravka, koja počinje tako što se korisnici kombijem prevoze od svojih domova do dnevnog boravka, a zatim nakon provedenog vremena u boravku istim vozilom vraćaju kući.

– Uslugama dajemo podršku porodicama, jer smanjujemo njihove obaveze i štedimo njihovo vreme kako bi mogli da ga provode kvalitetnije. U narednom periodu u budžetu Sekretarijata za socijalnu zaštitu planirano je i dalje unapređenje usluge, kada su u pitanju dnevni boravci i zaštita osoba sa invaliditetom – navela je Nataša Stanisavljević.

Direktor Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine sa smetnjama u razvoju Petar Jordanov primio je ključeve vozila i precizirao da su u pitanju kombi vozila marke Opel-Vivaro.

 

Izvor: Beoinfo