Završeno uređenje zelene površine pored objekta DB Čukarica

Датум објаве: 27.08.2015.

Završeno uređenje zelene površine pored objekta DB Čukarica

S obzirom da se realizuje plan uređenja beogradskih parkova, pa se i u našoj neposrednoj blizini  jedan  park uređivao, iskoristili smo priliku i ostvarili kontakt sa glavnim projektantom  koji je napravio projekat za  završno  uređenje postojećeg prostora oko Boravka (ukupno130 kvm),  odobren od Gradskog  zelenila.

Ideja o uređenju dosta zapuštene zelene površine potekla je još prošle godine od radnog  terapeuta, inače pejzažnog arhitekte koja je, u razgovoru sa korisnicima, u toku odvijanja hortikulturne radionice  prepoznala njihove potrebe za lepšom okolinom. Od opštine Čukarica dobijeno je odobrenje za  uređenje i održavanje zelene površine, pa se na osnovu idejnog projekta u realizaciji našeg radnika  pristupilo radovima. Iskoristili smo donacije  kojima su nabavljene sadnice  I tako su se u našem vrtu našla 2 kuglasta bagrema, patuljasta vrba, patuljasti bor,  žbun hibiskusa,  nisko rastinje – lavanda,  polegla kleka. Bez cveća vrt nema smisao,  pa se mogu videti i omirisati nocna frajla i neven.  Zanimljivost je da su  neven, isto kao i ukrasni grašak, proizveli iz semena  naši korisnici na Šumarskom fakultetu, koji su prvu sadnju obavili jesenas, u okviru postojećeg programa upravo hortikulturne radionice.
Letos smo  okončali i dodatne radove. Tako od sada naši korisniici pored već sređene zelene površine,  imaju i rampu kojom prolaze kolica, korisnici slabije fizičke spretnosti mogu da koriste rukohvate. Prilaz Boravku i plato za sedenje su betonirani, zemlja nivelisana i prekrivena  travom a klupe i stolovi, dobijeni donacijom Koka-kole  su ankerisani, kako bi se imovina sačuvala.