Završna manifestacija projekta „Sport za sve“

Датум објаве: 07.12.2017.

Završna manifestacija projekta „Sport za sve“

6. decembar – Inkluzivna manifestacija „Igre bez granica”, na kojoj su predstavljeni svi vidovi aktivnosti za osobe sa invaliditetom, održana je danas u Hali „Aleksandar Nikolić”. Događaj je organizovao Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda u saradnji sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu Grada Beograda i UNICEF-om.

Više stotina dece i mladih, različitih nivoa invaliditeta, iz škola, ustanova i udruženja građana, danas je imalo prilike da sa svojim drugarima iz redovnih škola i predškolskih ustanova, uživa u sportskom danu povodom završne manifestacije projekta „Sport za sve“.
Oni su se oprobali badmintonu, golfu, golbalu, tekvondu, veslanju, plesu, stonom tenisu, mačevanju u kolicima, igrama na poligonu, košarci u kolicima, sedećoj odbojci, …  Sa decom predškolskog i školskog uzrasta družili su se i naši trofejni paraolimpijci, a Željko Dimitrijević, jedan od najuspešnijih paraolimpijaca, otvorio je manifestaciju „Sport za sve“.

Na otvaranju, govoreći u ime Grada i Sekretarijata za socijalnu zaštitu, Direktor Centra Petar Jordanov rekao je da je Grad Beograd u protekle tri godine izdvojio oko 8,5 miliona dinara za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

– Želimo da danas svi budu zadovoljni – naveo je on i pohvalio učešće dece iz osnovnih i srednjih škola, kao i olimpijaca, koji sa brojnih takmičenja donose medalje.

Predsednik Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda Velimir Knežević istakao je da je ova manifestacija rezime projekta koji već nekoliko meseci, uz podršku Grada Beograda, a pod pokroviteljstvom UNICEF-a, traje kao podsticaj i podrška inkluziji.

– Osobe sa invaliditetom ne žive pored nas, već je to zajednički život, sistem vrednosti koji zajedno kao humano društvo izgrađujemo. Ovde je nekoliko stotina učesnika, svih uzrasta, svih vidova invaliditeta sa teritorije Beograda i iz nekoliko gradova Srbije. Događaj nema takmičarski karakter. U pitanju je predstavljanje svih sportova, svih vidova fizičke aktivnosti, osim onoga što je vezano za bazen, za osobe sa invaliditetom – objasnio je Knežević.

Direktor Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo kazao je da sport i igre imaju veoma važnu ulogu u životima sve dece, a naročito dece sa smetnjama u razvoju.

– Ta deca treba da imaju mogućnost da pokažu svoje sposobnosti i interesovanja uključivanjem u grupne aktivnosti zajednice i škole. Svi mi treba da radimo na stvaranju takvih mogućnosti. Ovaj projekat upravo stvara takve mogućnosti, svi zajedno radimo na tome da stvorimo istinski inkluzivno drušvo koje ne isključuje nijedno dete – naglasio je Sen Lo.

Manifestacija „Igre bez granica” deo je projekta „Sport za sve”, a održana je uz finansijsku podršku NCR fondacije koju je predstavljao direktor Stefan Lazarević.